Jdi na obsah Jdi na menu

Kardinál Müller: Biskup, který stíhá sankcemi správně jednajícího kněze, hrubě zneužívá apoštolskou autoritu

Kněz musí odmítnout podat svaté přijímání nekatolíkovi, i když mu to jeho biskup nařídí. Bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry komentuje takto tvrzení německého biskupa Felixe Grenna z Münsteru, který prohlásil, že kněží jsou povinni podávat svaté přijímání komukoli.

Kardinál Müller odpovídá na přímou otázku Maike Hicksonové v LiveSiteNews. Tato záležitost se stala v Německu velmi delikátní, protože je výsledkem sporu mezi biskupy, ke kterému se Řím i papež staví dvojznačně. Müller mezi jiným zdůrazňuje, že není možno ponechat svobodnému rozhodnutí toho, kdo přistupuje k Eucharistii, zda ji bude přijímat podle nauky katolické, nebo protestantské.

Kardinál Müller při výkladu poukazuje také na případ McCarricka: „Biskupové by zneužívali svou autoritu, kdyby vyžadovali poslušnost ve věci porušení přirozeného mravního zákona s poukazem na své falešné nauky a výklady. Je jasné, že když bývalý arcibiskup Washingtonu žádal od seminaristů a kněží nemravné skutky, zneužíval svou moc a svou autoritu. 

Bohužel, nemáme pastýře, jako byl sv. Pavel. Někteří biskupové jsou velmi liberální a laxní v oblasti nauky, a současně se chovají superautoritativně vůči pravověrným katolíkům, pro které mají jen vyhrožování a tresty.

Biskup, který stíhá sankcemi správně jednajícího kněze, hrubě zneužívá apoštolskou autoritu a musí skládat účty před církevním tribunálem, řekl kardinál Müller.

Celý článek najdete zde.