Jdi na obsah Jdi na menu

Oslavy svátku svatého Jana Nepomuckého 16.-23. května

img_20190512_173622.jpgLetos je to už deset let od obnovení svatojánských slavností NAVALIS, které jsou oslavou nejznámějšího českého světce sv. Jana Nepomuckého, patrona kněží, zpovědníků, lodníků, vorařů a mlynářů.

Konají se vždy v předvečer jeho svátku - 16. května. V barokní době patřila tato slavnost k největším a nejvelkolepějším oslavám. Sjížděli se na ni poutníci ze všech koutů země, aby uctili památku sv. Jana Nepomuckého, ale také aby vyslechli hudbu hranou na vodní hladině Vltavy a zhlédli ohňové show.

K vidění bylo velké množství atrakcí. Na tradici barokních slavností se navázalo v roce 2009 obnovenými Svatojánskými slavnostmi. Od té doby byly slavnosti každý rok a mají již svůj pevný scénář – procesí od katedrály přes Karlův most na Křižovnické náměstí a barokní koncert na vodní hladině zakončený ohňostrojem. Každý ročník pak bývá doplněn o další speciální akce – koncerty, nešpory, gondoliéry, regaty dračích lodí a mnohé další.

Velký zájem o obnovené Svatojánské slavnosti NAVALIS svědčí nejen o oblíbenosti světce, ale též o a atraktivnosti slavností v dnešní době. Více informací najdete zde. V naší farnosti oslavíme sv. Jana Nepomuckého ve čtvrtek 16. 5. ve farním kostele v Újezdě, kde bude v 18 hod. sloužena slavná Mše sv. v té formě, jak ji sloužil sám sv. Jan Nepomucký, tedy podle původního římského misálu. V Čechách má tento svátek podle tradičního kalendáře svůj oktáv končící ve čtvrtek 23. května. 

Foto: P. VVP; Medailon sv. Jana Nepomuckého na mešním kalichu