Jdi na obsah Jdi na menu

Chorál na týden zavítal do Újezda

ObrazekSvatomichalská gregoriánská schola z Brna, známá nejen v ČR, ale i za jejími hranicemi, zavítala na týden do Horního Újezda na své každoroční týdenní soustředění.

Během tohoto soustředění také schola zpívala při bohoslužbách na více než deseti místech; např. v Třebíči, Horním Újezdě, Jaroměřicích, Moravských Budějovicích, Nové Říši, ale také v rakouském Gerasu a neplánovaně i při pohřbu paní Marie Křížové v Šebkovicích.

Gregoriánský chorál je jednohlasý latinský zpěv bez doprovodu nástrojů, nazvaný podle papeže Řehoře Velikého (odtud Gregory-Gregorian). Jedná se o nejstarší formu, jež se až dodnes uchovala beze změn.


ObrazekGregorianský chorál se objevuje ve dvou základních formách: žalmy, u nichž je na prvním místě kladen důraz na vyjádření textu a každé slabice odpovídá jedna nota (syllabický systém). U zpěvů aleluja připadá na jednu slabiku více tonů, takže je melodie mnohem rozšířenější (mellismatický systém). Mešní zpěvy jsou propracované skladby. Chorál zpívají sólisté nebo chór nebo střídavě obě skupiny.


ObrazekLetošní soustředění bylo pro scholu poněkud náročnější, neboť na faře v H. Újezdě ve stejnou dobu probíhala druhá etapa opravy farské střechy, započaté loni na podzim. Členové scholy se tedy letos seznamovali nejen s notami položenými na čtyřech linkách, ale i s taškami položenými na mnoha střešních latích. Všem proto patří dík nejen za trpělivost, ale i za konkrétní pomoc.

Se Svatomichalskou gregoriánskou scholou se můžete opět setkat v Třebíči 14. 9. na svátek Povýšení Svatého Kříže při slavné Mši svaté v 18 hodin, kterou bude sloužit P. Antonín Damián Nohejl z Plzně.

Více informací o brněnských choralistech najdete zde.

 

Náhledy fotografií ze složky Týden gregoriánského chorálu v Újezdě