Jdi na obsah Jdi na menu

Děkovná pouť se starobylou liturgií u hrobů apoštolských

canizares-missa-sancta.jpgMše svatá celebrovaná kardinálem Walterem Brandmüllerem v římském kostele St. Trinità dei Pellegrini podle misálu z roku 1962 zahájila celosvětovou pouť Summorum Pontificum. Na letošní rok připadá páté výročí motu proprio, které nese tento název a kterým Benedikt XVI. usnadnil přístup k původní římské liturgii.

Pouť má být projevem díků za všechno, co se za posledních pět let odehrálo. Podle organizátora pouti, P. Clauda Bartha přinesl návrat staré liturgie Církvi mnoho nových povolání. Zřejmé je to zejména ve Spojených státech a ve Francii, kde řehole a kněžské instituty slouží podle původní formy římského ritu a mají v poslední době doslova přemíru povolání, zatímco moderní, reformované semináře a kláštery často zejí prázdnotou. Například ve Francii mají v současnosti už 140 tradičních seminaristů, novokněží bylo letos 21.

Otevřenost původní, tzv. předkoncilní liturgii není však menšinovým jevem některých komunit, ale proniká také mezi diecézní kněze. Jak uvádí P. Barthe, lze dnes bez nadsázky tvrdit, že nejméně každý třetí francouzský diecézní seminarista patří „generaci Summorum Pontificum“ a Mši sv. bude sloužit podle starobylého misálu sv. Pia V., upraveného bl. Janem XXIII. r. 1962.

Děkovná pouť přivedla do Říma tradiční katolíky různých větví, včetně následovníků arcibiskupa Lefébvra. Mši svatou v Bazilice sv. Petra pro ně bude v sobotu 3. 11. sloužit kard. Antonio Cañizares Llovera, prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti (na fotografii slouží Mši sv.).

Zprávu přineslo Radio Vaticana 30. 10. 2012.