Jdi na obsah Jdi na menu

Internet je pro děti stále větším nebezpečím. Rodiče to nezajímá

"Objevujme digitální svět spolu… bezpečně!" zní motto letošního Dne bezpečnějšího internetu, který na dnešek stanovila mezinárodní společnosti Insafe a k němuž se připojily i některé organizace v Česku. Cílem je upozornit na hrozby, které se u dětí mohou pojit s používáním online technologií a mobilních telefonů. Podle údajů české Linky bezpečí totiž kvůli problémům spojeným s internetem žádá o pomoc stále vyšší počet dětí.

Zatímco v roce 2007 evidovali pracovníci Linky bezpečí jen 25 takových telefonátů, loni jich bylo už 230. Z dětských problémů tak ty spojené s internetem rostou ze všech nejvýrazněji. Děti nejčastěji hovoří o obtěžování cizí osobou, lákání na schůzku nebo kyberšikaně. "Často přemýšlejí nad tím, jak problém ukončit, a mívají i sebevražedné myšlenky," upozorňuje na závažnost celého problému Peter Porubský z Linky bezpečí.

Den bezpečnějšího internetu si klade za cíl upozornit na zásady bezpečného používání online technologií. "Padesát procent českých dětí chodí na internet proto, aby se seznámilo s nějakým novým kamarádem a riziko je v tom, že toho kamaráda nemusí znát," upozorňuje Pavel Richtera ze společnosti Saferinternet.

Dnešní akce zároveň chce u rodičů iniciovat zájem o "online-svět", ve kterém děti tráví stále více času. Podle průzkumu společnosti Saferinternet, která s organizací Insafe spolupracuje, totiž dvě třetiny rodičů netuší, kde se jejich děti na internetu pohybují.

Článek přinesla ČT24.