Jdi na obsah Jdi na menu

Je nutné dodržovat identitu katolických škol

Obrazek"Zkoušce času odolají pouze ty katolické univerzity, které si uchovají svoji identitu", řekl kard. Zenon Grocholewski americké agentuře CNA. Příležitostí k rozhovoru bylo 20. výročí apoštolské konstituce Jana Pavla II. Ex corde ecclesiae. Papež v ní roku 1990 nastínil charakter a úkoly církevních škol.

Prefekt Kongregace pro katolickou výchovu přiznal, že k němu však stále přicházejí oprávněné stížnosti na zpronevěru katolické identity církevních škol. Podle jeho přesvědčení takové školy ztrácejí svůj smysl i schopnost vést kulturní dialog. Nazývat takové školy katolickými je lež a přetvářka, řekl kardinál. Těmto tendencím měla papežská konstituce zabránit.

Rozhovor kardinála pro americkou agenturu CNA souvisí také s probíhající kontrolou dodržování katolické identity církevních škol ve Spojených státech, to znamená toho, zda se jejich výchovné působení řídí učením katolické církve. Jde o státy Kalifornie, Oregon, Washington, Idaho, Montana, Arizona, Utah a na Havajských ostrovech.

Souvisí to s novými normami výuky vydanými Western Catholic Educational Association, která podléhá kalifornským biskupům. Na středních a vysokých školách je podle těchto nových předpisů akreditačními komisemi kontrolováno, zda školy používají náboženské symboly, umožňují svátostný život, zachovávají náboženské tradice a zda zařazují učení evangelia do celkového rámce své výuky.

Článek přinesl Vatikánský rozhlas 14. 8. 2010.