Jdi na obsah Jdi na menu

Metodějův návrat do Újezda přesně po sedmi letech

Až budete číst následující řádky, budete si možná myslet, že si z vás někdo dělá legraci. Přesto se jedná o pouhá fakta. Než začnete číst, raději se posaďte:
 


Ukradená socha sv. apoštola Pavla

Z brněnské katedrály sv. apoštolů Petra a Pavla byla v polovině devadesátých let odcizena z hlavního oltáře socha sv. Pavla. Veškeré pátrání bylo marné. Svatý otec Benedikt XVI. vyhlásil Rok svatého Pavla u příležitosti dvoutisícího výročí narození tohoto svatého apoštola. Byl zahájen na svátek sv. Petra a Pavla 29. 6. 2008 a ukončen 29. 6. 2009. Ale ještě před jeho zahájením se stalo něco naprosto neobvyklého. Během jedné nalezena-socha-sv-pavla.jpgzcela běžné silniční kontroly jednoho z policistů napadlo požádat řidiče kontrolovaného vozu, aby otevřel kufr. Policista prý sám vůbec netušil, proč ho to v tu chvíli napadlo. V kufru bylo cosi zabaleného do nějaké deky. Policisté požádali řidiče, aby jim ukázal, co to veze. Když se z dek vyklubala jakási socha, chtěli po řidiči vysvětlení o co se jedná a předložení nějakých dokladů k soše. Nedočkali se ani vysvětlení, ani dokladů. Odvezli s sebou tedy pro jistotu jak řidiče, tak sochu a po nahlédnutí do registru odcizených uměleckých děl bylo jasno: je to socha sv. apoštola z brněnské katedrály!
 


Ukradený reliéf sv. Jana Nepomuckého

Na Karlově mostě v Praze, v místě svržení sv. Jana Nepomuského do Vltavy, bývala ozdobná mřížka a na ní bronzový reliéf o velikosti asi 20 x 30 cm zobrazující Janovo tělo ve vodách Vltavy pod Karlovým mostem. V roce 1968 tento reliéf neznámý vandal a zloděj z mřížky vystříhal a ukradl. Po nějaké době byla poškozená mřížka z mostu demontována.

mrizka_sv-jana_nepomuckeho.jpgV roce 2009 měly být na Vltavě obnoveny tradiční barokní svatojánské slavnosti Navalis. Bude vám to připadat jako neuvěřitelné, ale několik týdnů před tím se jeden student dějin umění na filosofické fakultě v Praze při návštěvě jednoho jihočeského vetešnictví setkal s podivným předmětem: jakási kovová tabulka obdélníkovitého tvaru, dole půlkulatá, s reliéfem nějakého mostu a pod ním vyobrazené tělo jakéhosi duchovního. Do všech stran trčely kusy silných drátů a kovových profilů. Zavolal do Prahy svému profesorovi Roytovi zprávu o tomto nálezu, podrobně jej popsal a záhy dostal neobvyklý pokyn: „Ať to stojí cokoli, okamžitě tu věc kupte a přivezte do Prahy!“ Dr. Royt vytušil, že by se mohlo jednat o odcizený reliéf. Vetešník dostal 500 korun českých a všímavý student nasedl do prvního rychlíku směr Praha. Jakmile se reliéf ocitl v rukách odborníků, byl ihned přiložen k poškozené mřížce a bylo jasno: Je to on! Reliéf, o němž si už mnozí mysleli, že je nenávratně ztracen, se opět našel. Jeho cena byla odhadnuta na 500.000 Kč (bylo by v zájmu onoho vetešníka, který vzal od studenta tisícinu této ceny, aby se to nikdy nedozvěděl). Podle tohoto originálu uloženého dnes v Národním muzeu v Praze byla vyhotovena kopie a v rámci obnovených svatojánských slavností dne 15. 5. 2009 slavnostně instalována a posvěcena na svém místě uprostřed Karlova mostu.
 


c-m-hu2.jpgZtracené obrazy svatých věrozvěstů Cyrila a Metoděje z hlavního oltáře

Něco podobného jsme zažili i v Horním Újezdě, když jsme se před více než rokem rozhodli obnovit hlavní oltář zničený v roce 1975. Byl tady však jeden nemalý problém: Chyběly obrazy sv. Cyrila a Metoděje a nikdo neměl ani tušení, kde by mohly být. Většina farníků se však rozhodla pro obnovu oltáře i za cenu, že by se místo ztracených obrazů pořídily repliky. Asi měsíc na to, v létě 2011 se ve farní stodole, předtím snad už stokrát prohledané, objevily dva zaprášené a zašpiněné rámy. Tušíte, že to bylo to, co jsme hledali? Ano, Bohu díky, bylo. Dnes už jsou opět na svém místě.



Blížící se 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu

Už jen několik týdnů zbývá do začátku roku 2013, v němž si připomínáme 1150 let od chvíle, kdy sv. Cyril a Metoděj přišli na Velkou Moravu šířit Kristovo evangelium. O to smutnější je, že před sedmi lety, přesně 24. 11. 2005 byla z výklenku na průčelí kostela v Horním Újezdě odcizena socha sv. Metoděje a nenávratně zmizela. Významné výročí se blíží a já bych tak rád předstoupil před farníky a oznámil jim, že i v tomto případě se stal zázrak a socha se někde v nějakém zapadlém koutě naší země našla…

nalezena-socha-sv-metodej.jpgMožná vám i tento příběh bude připadat neuvěřitelný, ale to tak! S velkou radostí bych vám chtěl oznámit, že socha sv. Metoděje se našla v Rakousku! Opravdu! Je to tak! Minulý týden byla zabavena rakouskou policií a nyní se již připravuje její převoz do ČR. Pokud nenastanou žádné komplikace, pak už po této neděli 25. 11. by se měla vrátit zpět do Újezdského kostela! Velké oslavy 1150 výročí tedy mohou propuknout! Deo gratias – Bohu díky! A také díky všem, kdo nepřestávají naše svaté prosit o přímluvu u Pána!

P. Vlastimil Vojtěch Protivínský, správce farnosti Horní Újezd
 

Obr. 1: Brněnský biskup Mons. Vojtěch Cikrle s nalezenou sochou sv. apoštola Pavla z hlavního oltáře brněnské katedrály

Obr. 2: Barokní mřížka na Karlově mostě v Praze s reliéfem zobrazujícím tělo sv. Jana Nepomuckého vhozené do Vltavy

Obr. 3: Obrazy sv. věrozvěstů Cyrila a Metoděje z hlavního oltáře farního kostela v Horním Újezdě

Obr. 4: Socha sv. Metoděje z průčelí téhož kostela