Jdi na obsah Jdi na menu

Na věčnost odešel Josef Vlček

vlcek-josef.jpgVe věku 95 let v Olomouci na Svatém Kopečku zemřel 28. 7. 2015 dlouholetý tajemník a ředitel spolku a nakladatelství Matice cyrilometodějská P. Josef Vlček. Jeho smrtí tak moravská církevní provincie přichází o další velkou osobnost uplynulého století.
 

Josef Vlček se narodil roku 1920 a už roku 1929 nastoupil ke studiu v nižším semináři Kongregace sv. Františka Saleského (Salesiánů) ve Fryšťáku. Zde se již od časného věku připravoval na kněžství. Roku 1939 nastoupil do olomouckého arcidiecézního semináře. Studia však přerušila válka a totální nasazení. Jelikož se mu podařilo vyhnout práci v Říši, pracoval na území Moravy převážně v dělnických pozicích. Po skončení války na přání představených již nepokračoval ve studiu bohosloví a ujal se jako tajemník obnovené Matice cyrilometodějské, která se starala jak o stejnojmenné nakladatelství, tak i několik školských zařízení, které provozovala. Následně se oženil.
 

Po roce 1948 se stal nežádoucím a pokusil utéct za hranice. To se mu však nepodařilo, byl zatčen a odsouzen nejprve k trestu smrti, který mu byl následně změněn na doživotí a pak na 21 let vězení, ze kterých si odseděl deset. Většinu z výkonu trestu strávil v uranovém dole v Jáchymově. Po všeobecné amnestii v roce 1960 pracoval v dělnických profesích, vydával dále v samizdatu náboženská díla. Po skončení druhého vatikánského koncilu se podílel na Díle koncilové obnovy, hojně pomáhal s vytvářením pastýřských listů a dalších teologických materiálů. Další dílo však přerušili sovětské tanky v srpnu 1968.
 

V druhé polovině 70. let byl zatčen opět a tentokrát za „nedovolené podnikání“. Většinu trestu si odseděl v Plzni-Borech, kde se seznámil s disidentem a dramatikem Václavem Havlem.
 

Po roce 1990 obnovil činnost Matice cyrilometodějské a byl jejím předsedou. Velmi horlivě  podporovat tradiční katolickou Mši svatou všech věků a vydal o ní několik knih, včetně v mnoha kostelích dodnes používané brožury "O Mši svaté".
 

Za svůj život obdržel Josef Vlček několik vyznamenání. Mezi ty nejdůležitější patří rytířský řád sv. Silvestra papeže a řád Tomáše G. Masaryka II. třídy, který mu udělil president České republiky Václav Klaus.
 

Kéž mu Pán života a smrti udělí také věnec nevadnoucí.
 

Foto: www.una-voce.cz