Jdi na obsah Jdi na menu

Před sedmdesáti lety komunisti popravili újezdského faráře

frantisek_paril.jpgPater František Pařil byl popraven 3. srpna 1951 jen proto, aby obyčejní lidé, kteří se živili tvrdou prací v zemědělství, byli zastrašeni a nekladli odpor při násilném odebírání jejich polí, dobytka a zemědělských staveb a strojů. V souvislosti s událostmi v Babicích byla r. 1951 zatčena řada naprosto nevinných lidí, například Josef Holčapek a Jiří Vorlíček z Horního Újezda, cidlinský občan Ludvík Stehlík, rokytenský farář Jan Bula, moravskobudějovický děkan Josef Opletal, farář z Jaroměřic nad Rokytnou Jan Podveský a jeho kaplan Josef Valerián, František Kopuletý, jeho manželka Božena a další. Byl mezi nimi i farář v Horním Újezdě P. František Pařil.

Tito lidé ve skutečnosti s případem v Babicích měli společného jen to, že je kontaktoval provokatér komunistické StB. Ladislav Malý.

Kněží František Pařil a Jan Bula, spolu s P. Drbolou (který se po bestiálním mučení doznal i ke spoluúčasti na případu Babice, i když v době střelby byl již 3 týdny vězněn) dostali trest smrti a byli oběšeni. Trest smrti potkal i Antonína Mytisku z Horního Újezda a mnohé jiné. Popraveni byli 3. 8. 1951.

Vyloženým zvěrstvem byla poprava ochrnutého Stanislava Plichty, který byl dva roky léčen ve vězeňské nemocnici jen proto, aby jej mohli oběsit. Mnozí rodinní příslušníci byli nuceně vysídleni na Litoměřicko (státní statky Trnovany a Ploskovice). Tehdejší brněnský biskup Karel Skoupý byl státní mocí donucen Bulu, Drbolu a Pařila posmrtně degradovat. Jejich degradaci v roce 1999 odvolal nový brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Komunistické běsnění má na svědomí i Josefa Holčapka a Jiřího Vorlíčka, kteří, ač rovněž nevinní, byli odsouzeni k 18-ti letům žaláře. Oba byli rovněž z Horního Újezda.

Na P. Pařila a další oběti tohoto komunistického teroru vzpomeneme v úterý 3. srpna 2021 při Mši svaté v 18 hodin.

O knězi Františku Pařilovi více zde.