Jdi na obsah Jdi na menu

Radio Vaticana: Biskupové USA žádají odpověď na otázku, proč si papež zvolil za poradce chlípníka

kardinal-dinardo.jpegPapež František během své návštěvy Irska volil ta nejtvrdší slova na adresu všech, kdo kryli nemravné jednání některých duchovních. Bývalý nuncius v USA arcibiskup Carlo Maria Viganò pak papeže vyzval, aby sám rezignoval, protože zrušil tresty uložené kardinálovi McCarrickovi za naprosto nemravné a těžce hříšné chování a tohoto kardinála dokonce povýšil mezi své poradce. Jak informuje Radio Vaticana, biskupové USA jsou takovým jednáním pobouřeni a na papežova slova, že se k této věci nebude vyjadřovat reagují výzvou k "jasným a vyčerpávajícím odpovědím založeným na důkazech. Bez těchto odpovědí hrozí, že budou nevinní lidé zatíženi falešným obviněním a vinným bude umožněno opakovat své minulé hříchy", píší američtí biskupové.

Biskup Robert Morlino z Madisonu kromě toho protestuje proti pomlouvačné mediální kampani namířené proti arcibiskupovi Viganovi, který papeže vyzval k rezignaci. Zdůrazňuje, že arcibiskupa osobně zná a je hluboce přesvědčen o jeho poctivosti, loajalitě a lásce k Církvi.

Arcibiskup Carlo Maria Viganò byl v letech 2011 – 2016 nunciem ve Washingtonu (tzv. papežský velvyslanec v dané zemi). V jedenáctistránkovém dokumentu píše, že během svého působení v USA se dozvěděl od mnoha lidí (zejména mladých studentů teologie a mladých kněží), že americký kardinál McCarrick má soukromou chatu, kam si vodí mladé muže i nezletilé chlapce za účelem sexu. 

Nuncius v oficiálních zprávách odesílaných do Vatikánu píše, že obvinění jsou tak závažná, že není možné, aby kardinál dále působil jako duchovní a je třeba ihned jej suspendovat a převést do laického stavu.

Papež Benedikt XVI. proti kardinálu McCarrickovi tvrdě zakročil a zakázal mu veřejné působení, nařídil mu opustit seminář, kde bydlel, zakázal mu veřejně celebrovat, účastnit se veřejných shromáždění, poskytovat rozhovory, cestovat, a uložil mu, že musí vést život modlitby a pokání.

Kardinála se ale překvapivě zastal papež František, který nejen že všechna opatření zrušil, ale chlípného McCarricka dokonce povýšil a učinil z něho svého poradce. Během své návštěvy v Irsku však neváhal volit ta nejtvrdší slova odsouzení na adresu podobných sexuálních predátorů.

To nevydržel bývalý nuncius v USA arcibiskup Carlo Maria Viganò, který na kardinálovy nemravnosti dlouhodobě upozorňoval a nyní se veřejně ptá, proč František zrušil McCarrickovi tresty a dokonce jej povýšil. Arcibiskup píše, že pokud papež myslí vážně svá ostrá slova, že by měli rezignovat všichni, kdo podobné hříšníky kryli, měl by sám jako první abdikovat.

František se nyní dostal také pod silný tlak novinářů. Ti se ho zcela logicky ptají, nakolik se dá jeho slovům proneseným v Irsku věřit.

První část českého překladu dokumentu arcibiskupa Carlo Maria Vigana najdete zde.