Jdi na obsah Jdi na menu

V neděli se soluňští bratři vrátili do kostela

dsc_1419.jpgVelká, opravdu velká radost zavládla zcela nečekaně ve farnosti Horní Újezd, když jsme se dozvěděli, že těsně před začátkem oslav 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu (863) se v Rakousku našla socha sv. Metoděje odcizená z újezdského kostela 24. 11. 2005.

Do našeho farního kostela se vrátila tuto neděli 2. 12. 2012 v 10.30 min. Stalo se tak v první adventní den nového liturgického roku, který je z rozhodnutí českých a moravských biskupů zasvěcen právě sv. Cyrilu a Metodějovi a oslavě jubilea jejich příchodu na Moravu. Připadá vám to hodně zvláštní? Možná nejste sami, kdo se tomu zdráhá uvěřit, ale podobné doslova neuvěřitelné příběhy se docela nedávno staly již vícekrát (více zde).

dsc_1422.jpgUž jen několik dnů zbývá do začátku roku 2013, v němž si připomínáme 1150 let od chvíle, kdy sv. Cyril a Metoděj přišli na Velkou Moravu šířit Kristovo evangelium. Je velmi smutné, že někteří zloději se nezastaví vůbec před ničím a kradou dokonce i v kostelích a na hřbitovech. Před sedmi lety, přesně 24. 11. 2005 byla z výklenku na průčelí kostela v Horním Újezdě odcizena socha sv. Metoděje a nenávratně zmizela.

Významné výročí se blíží a všichni si říkáme, „bylo by moc hezké, kdyby se i v tomto případě stal zázrak a socha se někde našla. Možná vám i tento příběh bude připadat neuvěřitelný, ale také v tomto případě máme důvod k radosti! Socha sv. Metoděje se našla v Rakousku! Téměř na den přesně po sedmi letech od jejího odcizení byla zabavena rakouskou policií a za několik dní již byla bezpečně dopravena do budovy ministerstva kultury ČR v Praze.

dsc_1423.jpgTam jsme ji za přítomnosti pracovníků brněnského biskupství převzali přímo z rukou paní ministryně Mgr. Aleny Hanákové ve čtvrtek 29. listopadu a následující neděli 2. prosince se vrátila zpět do újezdského kostela! Ve slavnostním průvodu, který doprovázela dechová hudba Horané z Rokytnice, byla přenesena i socha sv. Cyrila, do té doby uložená ve farním depozitáři.

dsc_1436.jpgObě sochy nyní bude čekat odborná péče restaurátorů a s tím spojené získání potřebných finančních prostředků. Farnost Horní Újezd hledá již nyní dárce ochotné přispět na restaurování obou soch. Jakékoli dary můžete už nyní věnovat při každé nedělní sbírce nebo zaslat na farní účet u Poštovní spořitelny (ČSOB) 160 631 565/0300. Jako variabilní symbol uveďte 863 (rok příchodu sv. C. a M. na Moravu. Pán Bůh Vám to oplať!

I když zatím v poněkud zbídačeném stavu, ale přesto: obě sochy jsou už zpět doma! Velké oslavy 1150 výročí počátku cyrilometodějské misie na Moravě tak mohou začít! Deo gratias – Bohu díky! A také díky všem, kdo nepřestávají naše svaté prosit o přímluvu u Pána!

P. Vlastimil Vojtěch Protivínský, správce farnosti Horní Újezd
 

Obr. 1: Na farním dvoře se shromáždili věřící, aby za zpěvu písně Bože cos ráčil poprvé po sedmi letech spatřili sochy sv. Cyrila a Metoděje

Obr. 2: Socha sv. Metoděje odcizená 24. 11. 2005, nalezená přesně po sedmi letech

Obr. 3: Přítomna byla i německá veřejnoprávní televize

Obr. 4: Průvod se vydal z farního dvora směrem ke kostelu

Foto: Ing. Tomáš Svoboda
 

 

Náhledy fotografií ze složky Návrat sochy sv. Metoděje