Jdi na obsah Jdi na menu

Výmalba kostela kvůli vlhku stále nezačala

imag3962.jpgV kostele sv. apoštolů Petra a Pavla jsou již hotové všechny omítky ve finální fázi a nyní se čeká jen na výmalbu. Vše se ale o několik týdnů zpožďuje kvůli vysoké vlhkosti starých i nových omítek; ta na mnoha místech překračuje 20 %, zatímco pro malování je třeba aby klesla přibližně ke 4 %. Pro dodavatele je však již neúnosné, aby v kostele i nadále bylo lešení v tak velkém rozsahu. Proto bylo z větší části demontováno.

Kontrolní dny za účasti zástupců Městského úřadu Třebíč a Národního památkového ústavu zatím probíhají zcela hladce bez jakýchkoliv připomínek.

Kolem základů kostela byl vyhlouben výkop, do nějž byla instalována nopové fólie a odvětrávací drenáže. Toto opatření jednak zamezí přístupu srážkové vody ke zdivu a jednak usnadní odpar vlhkosti, jež se do zdiva dostává vzlínáním.

imag3964.jpgI když se na úhradě nákladů bude podílet Státní zemědělský a intervenční fond, přesto výše našeho podílu je velmi vysoká: přes 600 tis. Kč! Proto všechny přátele újezdského chrámu prosíme o pomoc se zajištěním potřebných prostředků. Přispět můžete při nedělní sbírce, nebo převodem jakékoli částky na náš účet č.  160 631 565/0300, vedený u ČSOB, a. s.

Účet nemá žádné předčíslí, jeho IBAN je  CZ56 0300 0000 0001 6063 1565,  BIC (SWIFT) CEKOCZPP. Pán Bůh Vám to oplať!


 

Náhledy fotografií ze složky Po 3 měsících opět bez lešení!