Jdi na obsah Jdi na menu

Za Janem Nepomuckým na Vltavu opět dorazily benátské gondoly

Praha – Již podruhé v moderní historii pluly v Praze po Vltavě pravé gondoly z Benátek. Právě jejich spuštěním na hladinu řeky ve čtvrtek odstartovaly Svatojánské vodní slavnosti Navalis. Jde o barokní festival k poctě sv. Jana Nepomuckého, patrona toků a řek. Akce vyvrcholí právě dnes, kdy ji budou provázet i dobové trhy se živou hudbou a barokními tanci. Vše vyvrcholí slavnostní mší svatou v katedrále, průvodem na Karlův most a barokním koncertem na Vltavě.

Nejen v baroku, ale ještě i během 19. století jezdili na slavnosti Navalis poutníci z celé země. V roce 1743 se jich zúčastnila i císařovna Marie Terezie. Zatímco ve 20. století se slavnosti téměř vytratily, loni se znovu s velkým úspěchem vrátily. Byla zde představena i největší benátská gondola - pětadvacet metrů dlouhé plavidlo osazené 14 veslaři. Diváci tak získali povědomí o raně novověké metropoli umění a kultury - věčného města na laguně – italských Benátkách.
"Jan Nepomucký byl velice uctíván, protože byl patronem lodníků, kněží a lidí, kteří měli něco společného s vodou.

Dá se říct, že prakticky nebylo člověka věřícího, který by se k Janovi Nepomuckému v určité chvíli, životní situaci nebo z určitého důvodu nevztahoval," vysvětlil Vít Vlnas z Národní galerie v Praze.

Slavnostní akce vyvrcholí barokními trhy a hudbou.
 
Letos může tradice oslav znovu pokračovat. Na náplavce u pražské Hergetovy cihelny spustily organizátoři ve čtvrtek v osm hodin večer gondoly na vodu. Celé Svatojánské slavnosti ale vyvrcholí až dnes. To bude Prahou znít barokní hudba, obchodníci připraví dobové trhy a celý večer zakončí slavnostní ohňostroj.

Podrobnější informace o slavnosti Navalis jsou zde.

(Celý článek najdete na www.ct24.cz)