Jdi na obsah Jdi na menu

Co je před námi

Příspěvky

Kardinál Raymond Burke navštíví ve dnech 12. - 15. října Čechy a Moravu

burke-missa-st.jpgKardinál Raymond Burke navštíví ve dnech 12. - 15. 10. 2016 Čechy a Moravu. Během své návštěvy bude mít přednášky na Jihočeské univerzitě a na konferenci Nejmenší z nás. Tradiční pontifikální Mši svatou bude sloužit ve Vyšším Brodě a na Strahově.
Více informací najdete zde.


Raymond Leo Burke se narodil v Richland Center ve Wisconsinu v USA 30. června 1948. Gymnázium absolvoval na semináři sv. Kříže v La Crosse ve Wisconsinu a poté obdržel Basselinovo stipendium ke studiu na Americké katolické univerzitě ve Washingtonu. Na kněžské svěcení se připravoval na Papežské gregoriánské

 
 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Slavnost sv. apoštolů Petra a Pavla

hu-sv-petr-pavel-obraz.jpgVe středu 29. 6. si připomínáme patrony naší farnosti i diecéze sv. apoštoly Petra a Pavla. V naší farnosti je oslavíme jak ve středu v 18 hodin, tak také v neděli 2. července při ranní Mši sv. v 9 hodin a potom při slavné poutní Mši svaté v 10.30 hodin. Mše svatá ve svatvečer tohoto svátku (28. 6.) bude sloužena ve Výčapech v 16.30 a v Kojeticích v 18 hodin.

Liturgické texty pro tuto slavnost najdete ve formátu PDF zde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Čtvrtá neděle po Velikonocích

hochaltar.jpgV nejistých a obtížných životních podmínkách zde na zemi mohou pokřtění žít ve věrnosti Bohu jen s pomocí jeho milosti. Ta přitahuje naše srdce tam, kde dojdeme pravé blaženosti. Proto v oraci prosíme:

Bože, jenž působíš, že mysli věřících jsou stejné vůle, dej, aby tvůj lid miloval to, co přikazuješ, a toužil po tom, co slibuješ, aby uprostřed proměn tohoto světa naše srdce zakotvila tam, kde jsou ty pravé radosti.

Je to opět jedna z velké a nedocenitelné pokladnice tradiční liturgie.  

Epištola je z listu sv. Jakuba (1, 17-21). Člověk nemůže udělat nic lepšího, než dát se formovat Bohem, který v nás začal velké dílo a dále je dokonává: nejdříve nás stvořil a pak vykoupil. Je třeba očišťovat náš život a přijímat Boží slovo do svého nitra.

V evangeliu sv. Jana (16, 5-14) nás Pán ujišťuje, že Duch Svatý zjeví věřícím autentické Kristovo poslání ve smyslu jeho vykupitelské smrti: odsoudí nevěřící svět a zjeví spravedlnost Krista, kterého Bůh vzkřísil a který se vrací k Otci. Odsoudil satana, který chtěl zabít původce života.

Nedělní Mše svaté jsou v Újezdě slouženy v 9 a 10.20 hod. Všichni jste srdečně zváni.

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Národního pochod pro život přinese řadu novinek; koná se v Praze v sobotu 2. dubna

pl.jpgTisíce účastníků chtějí zviditelnit potřebu společenské podpory žen čekající nečekaně dítě a zdůraznit opomíjenou zodpovědnost mužů. Pochod pro život je reakcí na alarmující statistiky, podle nichž podstoupilo v České republice jen v roce 2015 potrat 20 393 žen. Po doprovodném programu vyvrcholí akce průvodem Prahou.

Šestnáctý ročník Národního pochodu pro život, který letos přinese řadu novinek, se uskuteční v Praze v sobotu 2. dubna. Cílem pochodu, který organizuje Hnutí Pro život ČR, je

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Květná neděle: v 9 hodin křížová cesta, v 9.30 svěcení ratolestí, průvod a Mše sv. s pašijemi

Liturgie Květné neděle je důstojným a dojímavým vstupem do nejdramatičtějšího týdne církevního toku. Naši předkové v tomto čase odkládali práce svého zaměstnání, aby se zcela soustředili na prožívání klíčových událostí dějin spásy. Nosným sloupem tohoto rozjímání a bezprostřední přípravy na svaté triduum bude rozjímání nad zprávami o Pánově umučení podle sv. Marka a Lukáše v úterý a ve středu Svatého týdne. Nejsme nikdy schopni dobrat pravé hloubky tohoto nevýslovného tajemství, ačkoliv se nás

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

POZOR! ZMĚNA V POŘADU BOHOSLUŽEB

Na květnou neděli 20. 3. 2016 bude v Újezdě v 9.00 hod. křížová cesta a příležitost ke sv. zpovědi (P. Václav Kříž). V 9.30 hod. začne svěcení ratolestí u hl. kříže na hřbitově, průvod do kostela, poté chorální Mše sv. na poděkování za dar života, za vyprošení Boží milosti pro celou rodinu. 
 


Antifony, pašije a mešní proprium bude zpívat Husovický okrašlovací spolek pěvecký. Ordinarium missae:  Orlando de Lassus (1532-1594): Missa Amor ecco colei á 6,   Proprium missae:  gregoriánský chorál,  Jacob Obrecht (ca. 1450 - 1505): Passio D.N.J.C. secundum Matthaeum á 4,  Závěr: William Byrd (ca. 1540 - 1623): Salve Regina á 5. Dále hrají colla parte i samostatně Castello in Aria ve složení: Radek Vašina — cink, Jan Mareček — housle, Pavel Novotný — trombón, Patrik Matyášek, j.h. — viola da gamba.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Sbírka na opravu kostela 20. března

V neděli 20. 3. se koná sbírka na opravu našeho kostela. Prosíme, přispějte nám, alespoň malou částkou. Pán Bůh zaplať!

Přispět nám můžete do sbírky v kostele nebo převodem libovolné částky na náš farní účet 160 631 565 / 0300, vedený u Poštovní spořitelny,
nebo 3232 55 9309 / 0800 vedený u České spořitelny. (Naše bankovní účty nemají žádná předčíslí. Mezery jsou zde uvedeny pouze z důvodu lepší přehlednosti.)

Kéž Pán Bůh sám odmění Vaši štědrost!
 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Pozor, změna v pořadu bohoslužeb

Ve čtvrtek 25. února nebude Mše sv. v Újezdě v 16.30 hod., ale až v 17.00 hodin. Půl hodiny před tím bude pobožnost křížové cesty.

V pátek 26. února bude Mše svatá v Kojeticích v 16.30 hodin, jak bylo ohlášeno v neděli.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Pobožnost křížové cesty vždy přede mší svatou

krizova-cesta.pngPo celou svatopostní dobu se budeme kvždy přede mší svatou modlit křížovou cestu.

Procházet v rozjímání a modlitbě čtrnáct zastavení křížové cesty je velice staré cvičení zbožnosti. Církev svatá doporučuje tuto pobožnost především v době postní a v pašijovém týdnu.

K rozjímání se nám předkládají tato tradiční zastavení:

1. Pán Ježíš odsouzen k smrti.
2. Pán Ježíš přijímá kříž.
3. Pán Ježíš padá pod křížem poprvé.
4. Pán Ježíš se potkává se svou matkou.
5. Šimon pomáhá neést kříž.
6. Veronika podává Ježíšovi roušku.
7. Pán Ježíš padá pod křížem podruhé.
8. Jeruzalémské ženy pláčou nad Ježíšem.
9. Pán Ježíš padá pod křížem potřetí.
10. Pán Ježíš je svlečen z šatů.
11. Pán Ježíš je přibit na kříž.
12. Pán Ježíš umírá na kříži.
13. Pán Ježíš je sňat z kříže a položen matce na klín.
14. Ježíšovo mrtvé tělo je uloženo do hrobu.

Zastav se v tomto čase příprav na Velikonoce i ty a přijď do kostela sv. apoštolů Petra a Pavla v Horním Újezdě.

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Dobu předpostní otevírá neděle Devítník 24. 1.

golgota.jpgDoba předpostní je stará již více než tisíc let. Leč v  novém uspořádání církevního roku se již nevyskytuje. Příležitost mít účast na její hlubokosti a kráse se nám tak naskýtá již jen v místech, kde se slouží tradiční Mše svatá, neboť ta je vždy spjata a s tradičním liturgickým kalendářem.
 
Význam doby předpostní
Devítníkové období je úvodem do vlastní doby postní. Období 40-denního postu je hlavním úsekem roční duchovní obnovy. Předpostní doba nás na tento půst připravuje, abychom jej pak co nejlépe zužitkovali. Číslo 70 připomíná 70-leté zajetí Židů v Babylonu. Církev nám chce po 70 dní v roce připomínat naše otroctví pod mocí ďábla a probudit v nás tak touhu po našem pravém domově – po nebi.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Vánoční bohoslužby ve farnosti Horní Újezd

Vážení farníci a návštěvníci těchto našich stránek, jménem farnosti Horní Újezd i jménem svým Vám přeji milostiplné vánoční svátky a hojnost Božího požehnání do nového roku 2016. Také se těším na setkání s Vámi při vánočních a novoročních bohoslužbách, jejichž pořad je uveden zde.

P. Vlastimil Vojtěch Protivínský

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

V úterý 22. 12. budeme od 16-ti hod. zdobit kostel

imag0169.jpgKatolické chrámy jsou po celý advent (kromě 3. adventní neděle) bez jakékoli výzdoby. Naopak těsně před začátkem vánočního Božího Hodu, kdy slavíme narození Spasitele, se chrámy vyzdobí. Vánoční výzdoba je součástí oslavy Boží. Mocně přispívá k oslavě Toho, jenž se ponížil, aby člověka povýšil a dal mu naději na věčnou blaženost. Oslavuje Toho, který se stal člověkem a to jen proto, aby za spásu lidí obětoval svůj život. V úterý 22. 12. budeme zdobit také náš farní kostel svatých apoštolů Petra a Pavla. Můžete-li, přijďte alespoň na chvíli. Začínáme v 16 hodin.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Adventní koncert 13. 12. v 16 hodin

konzert20151213.jpgFarnost Horní Újezd ve spolupráci s Obcí Horní Újezd vás srdečně zve na Adventní koncert, který se koná o 3. neděli adventní v kostele sv. apoštolů Petra a Pavla v Horním Újezdě 13. 12. 2015 v 16:00 hodin.

Účinkuje soubor Ave Musica (Brno):

Simona Holubcová – zpěv, theorbovaná loutna, viola da gamba

Marie Matyášková – zpěv, viola da gamba

Patrik Matyášek – zpěv, viola da gamba

Věra Mikulášková – zpěv, viola da gamba

Vstupné je dobrovolné

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Přijďte se 1. - 8. listopadu modlit za zemřelé

friedhof.jpgŘk. farnost Horní Újezd zve všechny věřící k modlitbám za zemřelé v dušičkovém týdnu 1. - 8. listopadu. V těchto osmi dnech totiž máme možnost vyprosit jim plnomocné odpustky (celý článek o odpustcích najdete zde).
 

  • V pondělí 2. 11. se takto budeme modlit v kapli sv. Cyrila a Metoděje ve Výčapech a ve farním kostele sv. apoštolů Petra a Pavla v Újezdě.
  • V neděli 1., v pátek 6. a v neděli 8. listopadu bude tato společná modlitba na újezdském hřbitově.
  • Ve čtvrtek 5. 11. v Kojeticích a v sobotu 7. 11. pak na hřbitově ve Výčapech.

 

 

Neděle 1. 11.: Slavnost Všech Svatých   11.10   Újezd, na hřbitově          
         
Po. 2. 11.: Pam. všech věrných zemřelých   15.00   Výčapy, v kapli
    17.00   Újezd, v kostele
         
Čtvrtek 5. 11.   17.30   Kojetice
         
Pátek 6. 11.   18.00   Újezd, na hřbitově
         
Sobota 7. 11.   10.00   Výčapy, na hřbitově
         
Neděle 8. 11.: 5. kt. přebývá po Zj. Páně   14.00   Újezd, na hřbitově

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Pozor, od října změna pořadu bohoslužeb

Od října dochází ke změně v pořadu bohoslužeb:

  • mše svaté v týdnu budou nyní v Újezdě o hodinu hodiny dříve, tedy už v 17.00 hodin. Od 16.30 hod. je v kostele společná modlitba posv. růžence a příležitost ke sv. zpovědi. Všichni jste srdečně zváni;
  • od září je Asperges už v 10.00 hod. Hned po něm následuje nedělní kázání a Mše sv. v 10.20 hod.
  • ve čtvrtek před 1. pátkem v měsíci říjnu bude Mše sv. ve Výčapech v 16.30 a v Újezdě v pátek v 17.00 hod. Po Mši sv. bude adorace Nejsv. Svátosti, litanie k Nejsv. Srdci Ježíšovu a svátostné požehnání

Všichni jste srdečně zváni.
 

Podrobný pořad bohoslužeb najdete zde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Silnice 36072 od Kojetic stále uzavřena. Jeďte přes Mikulovice nebo Výčapy

hu-uzavirky-0831-1031.jpgOprava druhé etapy průtahu obcí Horní Újezd se blíží k závěru, ale silnice 36072 od Kojetic přes náves až po faru je stále uzavřena.

Řřidiči přijíždějící do Újezda ke kostelu nebo na hřbitov se tam dostanou bez problémů od Výčap - Šebkovic a od Mikulovic kolem kravínu a bramborárny. Přes Kojetice je cesta neprůjezdná - musíte jet do Mikulovic a tam odbočit doprava směr Horní Újezd. Na první křižovatce v obci odbočte doleva ke kravínu a bramborárně. Tudy s mírnou dávkou opatrnosti projedete až na nové parkoviště u hřbitova. Objížďka je

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Červen - měsíc zasvěcený Nejsvětějšímu Srdci Páně

Měsíc červen je zasvěcen Nejsvětějšímu Srdci Páně. Snad každý z nás je obeznámen s důležitostí úcty k němu. Ježíšovo Srdce je sídlem jeho velkodušné a svaté lásky ke všem, které svou přesvatou obětí na kříži vykoupil. Pohled na jeho planoucí Srdce nás nemůže nechávat chladnými a netečnými ke zlu, které je zraňuje. Jeho Srdce i Neposkvrněné srdce Panny Marie jsou naším útočištěm v každé době, dnes však možná ještě více než kdykoli předtím.

 

Úcta k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu však nemá mít charakter pouhé soukromé zbožnosti. Příliš snadno jsme si zvykli na to, že náš náboženský život zůstává skrytý, bez viditelné vazby na veřejný život. Tím pochopitelně nechci nikoho vyzývat k teatrálním projevům osobní zbožnosti na veřejnosti, jde tu spíše o to, pochopit, že náš osobní život a život ve společnosti musí mít společné východisko a že tak, jak
Číst celý článek

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Requiem za oběti II. světové války v pátek 22. 5. v Horním Újezdě

rip.jpgVe farnosti Horní Újezd u Třebíče bude v pátek 22. 5. 2015 v 18.30 hod. slouženo Requiem za oběti II. světové války. Půl hodiny před tím jste všichni zváni k modlitbám za tyto oběti u památníku osvobození naproti faře.

Při nich, stejně jako během liturgie v kostele sv. Petra a Pavla zazní Requiem, které r. 1603 zkomponoval Tomás Luis de Victoria.
 

Interpretem bude Husovický okrašlovací spolek pěvecký (Hussowitzer Gesang- und Verschönerungsverein

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Bohoslužby Svatého týdne

Římskokatolická farnost Horní Újezd Vás srdečně zve na bohoslužby Svatého týdne, v němž si připomínáme a zároveň jakoby znovu prožíváme největší události dějin lidstva: Umučení a slavné zmrtvýchvstání našeho Pána Ježíše Krista.
 

Podrobný pořad bohoslužeb najdete zde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Příležitost k Velikonoční svaté zpovědi 2015

Zvěstování P. Marie 25. 3.    16.30-17.00
Pátek 27. 3.    16.30-17.00
Květná neděle 29. 3.    8.30-8.50; 9.15-10.15 (P. Kříž)
Úterý sv. týdne 31. 3.    16.30-16.55; 17.35-18.00
Středa sv. týdne 1. 4.    14.30-15.00 (Výčapy)
Zelený čtvrtek 2. 4.    Po skončení obřadů dle potřeby
Velký pátek 3. 4.    Po skončení obřadů dle potřeby
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Čtvrtá neděle adventní: doba očekávání a příprav končí, Boží hod je za dveřmi

Blíží se narození Mesiáše. Nastal tak čas, kdy se proroctví naplňují. Liturgické texty této poslední adventní neděle nás přenesou do padesátého roku vlády císaře Tiberia. Pontius Pilát panuje v Judsku, Herodes v Galileji, Anáš a Kaifáš jsou nejvyššími veleknězi. Velké události dějin spásy se uskutečňují v přesném datu, ale mají platnost univerzální. Na břehu Jordánu hlásá Jan: Připravte cestu Páně, všichni lidé uzří Boží spásu.

Izaiášovo proroctví o Panně, která přivede na svět Emanuela, připomíná tajemství vyhrazené Panně Marii v událostech, které promění náš život. Antifona k obětování vyjadřuje hold Církve stejnými slovy, jak to učinili

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Pozor, nepřehlédněte změny v pořadu bohoslužeb

V Horním Újezdě je od neděle 19. 10. 2014 sloužena navíc Mše sv. v 9.00 hod. Termín druhé Mše sv. zůstává na 10.30 hod. Sobotní Mše sv. s nedělní platností je sloužena v 17.00 hod. Aktuální pořad bohoslužeb najdete na kostelní vývěsce.

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Svátost pomazání nemocných

Pomazání nemocných je svátost, kterou ustanovil Pán Ježíš Kristus k duchovnímu a tělesnému uzdravení nemocných. Uděluje se tak, že kněz se nad nemocným modlí a maže ho posvěceným olejem.

Co působí pomazání nemocných?
1)    Pomazání nemocných rozhojňuje posvěcující milost.
2)    Zahlazuje lehké hříchy a smrtelné hříchy, ze kterých se nemůže nemocný vyzpovídat.
3)    Posiluje v utrpení a pokušení, zvláště ve smrtelném zápase.
4)    Často přináší ulehčení v nemoci.

Kdo může a má přijmout pomazání nemocných?
Každý katolický křesťan, který je těžce nemocný, může a má přijmout pomazání nemocných.
Před přijetím pomazání nemocných je třeba litovat svých hříchů, a pokud je to možné, vyzpovídat se.

Svátost nemocných bývala v kostele sv. Petra a Pavla v H. Újezdě udělována v letech 2008-2013 kolem památky sv. Františka z Assisi (4. 10.), podle tradice farnosti Třebíč - Jejkov. Nyní se však vracíme k tradici jejího udělování kolem svátku Panny Marie Lurdské (11. února).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Svatováclavský festival hudby a umění 2014

Druhý ročník Svatováclavského festivalu hudby a umění nabídne dramaturgickou pestrost, české skladatele a komorní hudbu. Hlavní hvězdou festivalu bude český houslista Josef Špaček

Svatováclavský festival hudby a umění se v Kraji Vysočina uskuteční od 27. září - 12. října 2014 a bude navazovat na loňský úspěšný první ročník. Festival si klade za cíl spojit postavu svatého Václava nejen s komorní hudbou, ale i s dalšími formami umění. Celý festival se ponese ve znamení “Roku české hudby” a bude zaměřen na české skladatele. V autentické interpretaci zazní např. Loutna Česká od A.M. z Otradovic v podání souboru Ritornello nebo unikátní kantáta od Antonína Dvořáka Svatební košile v podání Vernum 2013 Ensemble. Dále zazní hudba J.D. Zelenky, V.H. Rovenského, B. Smetany, Josefa Suka či Leoše Janáčka.

Festival se uskuteční hned na několika místech v kraji Vysočina – Hrotovice, Křižanov, Náměšť nad Oslavou, Třebíč, Brtnice

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Zajímavá přednáška o bl. Karlu I. v Třebíči

V Třebíči se uskuteční zajímavá přednáška "Blahoslavený Karel I., vzor křesťanského státníka" ve středu 3. září 2014 v 17.00 hod. v zasedací místnosti okresní kanceláře KDUČSL na Karlově nám. 38 (I. poschodí, vchod vedle knihkupectví Jakuba Demla).
Přednášet bude známý historik, novinář, politik a vysokoškolský pedagog PhDr. Radomír Malý.

Přednášku pořádá MěO KDUČSL Třebíč.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Jáhenské svěcení pana Jaroslava Rašovského 21. 6. v Brně

V sobotu 21. 6. 2014 v 9.00 hod. v brněnské katedrále přijmou jáhenské svěcení Jaroslav Rašovský z farnosti Třebíč - Jejkov a Jakub Tůma z farnosti Třebíč - město. Chcete-li se do Brna vypravit společně autobusem, přihlaste se ZDE.

 

Autobus odjíždí 21. 6. 2014 V 7.00 hod. z parkoviště za zimním stadionem. Je možné zastavit v obcích a městech po trase do Brna. Zpět se odjíždí cca 40 min. po skončení liturgie. Výstupní a nástupní místo autobusu v Brně bude na křižovatce ulic Pekařská a Anenská (tzn. pěšky cca 620 m ke katedrále).

 

Autobus bude po vyložení osob parkovat u radia Proglas na Barvičově ulici. Kontakt na řidiče autobusu: Karel Tomek, tel.: 604 213 248.

 

Cena: 70 Kč při plně obsazeném autobusu (55 míst), 100 Kč při přihlášení cca 40 osob, 133 Kč při přihlášení cca 30 osob, 200 Kč při přihlášení cca 20 osob. Při počtu přihlášených pod 20 osob se zájezd nekoná. Platba se provádí až v autobusu. Na webu www.kratr.cz můžete průběžně sledovat počet přihlášených (aktualizace jednou denně).
Podrobné informace vám sdělí organizátorka Laďka Ondráková (ladislava.o@seznam.cz, 778 144 682).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Slavnost Seslání Ducha Svatého 8. června

V neděli 8. června slavíme Hod Boží Svatodušní - Slavnost seslání Ducha Svatého. O Duchu Svatém snad každý věřící ví, že je třetí božskou osobou. Ale není to trochu málo? O Duchu Sv. toho opravdu mnozí z nás moc nevědí, ale na Ducha Sv. se dnes kdekdo odvolává. Někoho něco napadne, třeba i nějaký blud, a on si hned myslí, že to má od Ducha Sv. Začne to šířit a plést druhým lidem hlavy.

Je tedy na místě být opatrný a držet se toho, co Církev vždy učila a praktikovala. Pak máme jistotu, že nemůžeme zbloudit. Nemysleme si, že Duch Svatý Církvi po mnoho staletí něco tajil a pak to najednou z ničeho nic vyjevil nějakému samozvanému reformátorovi. Takové představy zavánějí pýchou a domýšlivostí.

Kdo žije ctnostmi a nechá se vést Duchem Sv. prostřednictvím jeho darů, zakouší ve svém životě také ovoce. Jeho život se stává

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Mše svatá v sobotu 24. 5. v 17 hod. Třebíč - Jejkov Ordinarium: Heinrich Ignaz Franz Biber - Missa in contrapuncto

Mše svatá v sobotu 24. 5. v 17 hod. Třebíč - Jejkov

Ordinarium: Heinrich Ignaz Franz Biber (1644 - 1704), Missa in contrapuncto

Po Mši sv. nešpory: Vesperae Longiores Beatae Mariae Virgine

VAGANTES Praha
Veronika Konvalinková, Renata Poláková, Libuše Chládková,
Martina Mrvová, Barbora Vlková, Zuzana Zadrobílková,
Antonín Hlaváček, Martin Konvalinka,
Jaroslav Beran, Jiří Podešva, Vladimír Jelen

IN NOMINE CONSORT Brno
Jan Mareček, Marie Matyášková, Věra Mikulášková,
Rut Rausová, Patrik Matyášek, Simona Holubcová
Cembalo, varhanní pozitiv
Martina Přibylová - Schindlerová
řídí Martin Konvalinka

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Mše sv. ke cti sv. papeže Pia V. 5. 5. v 19 hod.

Svatý Pius V. (před zvolením papežem Michele Antonio Ghislieri; 17. leden 1504 Bosco Marengo, vévodství savojské - 1. květen 1572 Řím, Papežský stát) byl papežem od roku 1566 až do své smrti. Předtím působil v dominikánském řádu jako inkvizitor, papež Pavel IV. jej v roce 1557 jmenoval kardinálem a v roce 1558 nejvyšším inkvizitorem římské invizice. Byl 11. biskupem diecéze Nepi-Sutri (1556-1560) a 18. biskupem diecéze Mondovì (1560-1566).

Jako teolog, inkvizitor, biskup i papež se soustředil na boj s protestantskou reformací a úpadkem Církve a mravů, hrál významnou roli na tridentském koncilu a byl klíčovým architektem liturgických reforem. Vyznačoval se hlubokou zbožností, přísným asketismem a nekompromisností, s níž požadoval ode všech vysoké morální standardy a zodpovědné chování. Část pontifikátu svého předchůdce Pia IV. strávil v nemilosti poté, co se postavil proti papežově úmyslu jmenovat třináctiletého

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Oslavy nejznámějšího Čecha - barokní Navalis i slavnostní bohoslužby v Třebíči a ve Slavicích

navalis2014plakat.jpgSvatojánské slavnosti NAVALIS jsou oslavou nejznámějšího českého světce sv. Jana Nepomuckého, patrona kněží, zpovědníků, lodníků, vorařů a mlynářů. Konají se vždy v předvečer jeho svátku - 16. května.

V barokní době patřila tato slavnost k největším a nejvelkolepějším oslavám. Sjížděli se na ni poutníci ze všech koutů země, aby uctili památku sv. Jana Nepomuckého, ale také aby vyslechli hudbu provozovanou z vodní hladiny Vltavy a zhlédli ohňové show. K vidění bylo velké množství atrakcí.

Na tradici barokních slavností se navázalo v roce 2009 obnovenými Svatojánskými slavnostmi. Od té doby byly slavnosti každý rok a mají již svůj pevný scénář – slavnostní mši v katedrále sv. Víta, procesí od katedrály přes Karlův most na Křižovnické náměstí a barokní koncert na vodní hladině zakončený ohňostrojem. Každý ročník pak bývá doplněn o další speciální akce – koncerty, nešpory, gondoliéry, regaty 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi