Jdi na obsah Jdi na menu

Co je před námi

Příspěvky

Mozartovo Requiem v sedmi městech

Na Vysočině a v Brně zazní ojedinělý projekt stovky mladých hudebníků.

11-11-13-trebic-t.jpg

Měsíc listopad je již tradičně věnován vzpomínkám na všechny zemřelé. Je to ale také čas přemýšlení o svém vlastním životě, jeho smyslu, hodnotě a konečném určení. Proti dnes velmi rozšířenému modernímu mýtu o krutosti smrti, nesmyslnosti utrpení a těžkém odchodu z tohoto dočasného života stojí zpráva radosti a naděje, založená nejen na konkrétních faktech racionálního uvažování, ale také na svědectví mnohých pozůstalých, kteří doprovázení svých blízkých prožívají jako slavnost, kdy se jejich milovaní s důvěrou odevzdávají do všeobjímající Boží lásky a milosrdenství.
Toto téma se rozhodla uchopit a převést do hudební podoby Mozartova Requiem bezmála stovka mladých hudebníků z Třebíče, Telče, Náměště nad Oslavou a mnohých dalších míst. Výsledkem jejich důkladné a dlouhodobé přípravy bude celkem sedm koncertů, které zazní v šesti městech Vysočiny a derniéra pak v Brně.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Misijní neděle 23. října

Papež Pius XI. vyhlásil každou předposlední říjnovou neděli za Misijní neděli. Křesťan má na základě svého křtu uskutečňovat misijní povolání, a tak šířit radost Božího království všude, kde působí. Prožívání Misijní neděle má věřícím tuto skutečnost připomenout a pomoci jim toto povolání rozvíjet.

Zkušenost ukazuje, že misijní tematika je jedním z nejúčinnějších prostředků pro oživení víry. Jistá přitažlivost neznámých krajů, uvědomění si sounáležitosti k celosvětové církvi a pomoc potřebným dávají radost, která je

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

23. září památka sv. Pia z Pietrelciny - kapucína

st_pio_usmev.jpgNa 23. září připadá památka sv. Pia z Pietrelciny z řádu kapucínů. Po jeho blahořečení v r. 1999 mu zasvětil farnost Třebíč – Jejkov poslední jejkovský kapucín P. Antonín Kovář. Do kostela Proměnění Páně na oltář sv. Jana Nepomuckého pak umístil malý obrázek otce Pia.

P. Pio se narodil 25. května 1887 v rodině rolníka Josefa a jeho manželky Grácie Forgione v malé italské vesničce Pietrelcina. Při křtu dostal jméno František po sv. Františkovi z Assisi. Již v dětství bylo zřejmé, že je výjimečným dítětem. Byl velmi zbožný a už jako chlapec se chtěl stát

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Sv. Antonín: Jedině duše, která se modlí, může konat pokroky

Ve svých opravdu nádherných kázáních svatý Antonín mluví o modlitbě jako o vztahu lásky, jenž vede člověka k něžnému rozhovoru s Pánem a způsobuje nevýslovnou radost, která během modlitby pozvolna duši prostupuje. Antonín nám připomíná, že modlitba potřebuje atmosféru ticha, které není opakem vnějšího hluku, ale vnitřní zkušeností, která vede k odstraňování nesoustředěnosti vyvolané duševními starostmi a vytváří ticho v duši samotné.

Podle nauky tohoto významného františkánského učitele se modlitba vyznačuje čtyřmi nezbytnými postoji, které v Antonínově latině nesou jména: obsecratio, oratio, postulatio, gratiarum actio. Mohli bychom je přeložit následovně:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Biskupové vybízejí k modlitbě za pronásledované křesťany

Dle rozhodnutí České biskupské konference z roku 2009 je 6. neděli velikonoční věnována modlitbám za pronásledované křesťany ve světě. List českých a moravských biskupů k modlitbám za pronásledované křesťany ve světě pro rok 2011 byl čten při bohoslužbách 5. neděle velikonoční (22. května 2011). O  následující, 6. neděli velikonoční, se vhodným způsobem

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Oslavy sv. Jana Nepomuckého

navalis-program.jpg

Naše farnost oslaví velký svátek sv. Jana Nepomuckého při slavnostní Mši sv. ve Slavicích v neděli 15. května v 9.30 hod. a v kostele Proměnění Páně na oltáři sv. Jana Nepomuckého v pondělí 16. 5. v 18 hod.

Muzeum Karlova mostu v Praze a Rytířský řád Křižovníků pořádají také letos tradiční oslavy světově nejznámějšího Čecha sv. Jana Nepomuckého. Duchovně kulturní slavnosti Navalis se uskuteční ve dnech 13. - 15. května. Podrobný program najdete zde. O předchozích slavnostech Navalis se můžete více dozvědět např. zde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

POZOR, změna pořadu nedělních bohoslužeb v květnu

sv-marek-stritez.jpgDuchovní správce farností Jejkov a Horní Újezd P. Vlastimil upozorňuje, že první tři neděle v květnu dojde z důvodu poutí ke změně pořadu nedělních bohoslužeb.

V neděli 1., 8. a 15. května 2011 bude nejdříve Mše svatá na Jejkově v obvyklý čas 7.30 hod. a hned po ní bude následovat Mše svatá v 8.30 hod., tedy o 30 min dříve, než obvykle. V 9.30 hod. pak bude poutní Mše svatá ve Stříteži (1. 5.) a ve Slavicích (15. 5.).

Mše svatá v Horním Újezdě bude v tyto 3 neděle začínat až v 10.45 hod. Upozorněte, prosím, na tyto dočasné změny všechny své blízké, zejména ty, kteří nemají přístup na

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Prof. Jan Sokol, CSc., Ph.D. v Třebíči

jan-sokol.jpgČeská křesťanská akademie - místní pobočka Třebíč, Městské kulturní středisko Třebíč a Katolické gymnázium pořádají přednášku Etika a život.

Přednáška se koná 14. 4. 2011 v 19.00 hod v aule Katolického gymnázia. Přednášejícím je Prof. Jan Sokol, CSc., Ph.D. profesor Univerzity Karlovy v Praze, první děkan Fakulty humanitních studií UK, filozof, signatář Charty 77, etc.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Při Mši svaté v neděli 10. 4. bude zpívat chrámový pěvecký sbor z Telče Santini

11-04-10-stabat-mater-santini.jpgChrámový pěvecký sbor z Telče Santini bude zpívat při Mši svaté v neděli 10. 4. v Třebíči. Sbormistr: Anežka Tichá, varhany: Anna Kolaříková, dirigent: Karel Tomek. Více na santini-telc.cz.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Rozjímání nad Písmem pro první postní týden

První postní týden

1. neděle postní
Ježíš byl veden Duchem na poušť, kde byl pokoušen od ďábla.
Mt 4,1-11

První neděle postní doby připomíná naši lidskou situaci na této zemi. Vítězný boj proti pokušením, který stojí na počátku Ježíšova poslání, je pozváním k tomu, abychom si uvědomili vlastní křehkost a přijali milost, která

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Serafín se bude soustředit

Náš chrámový sbor již tradičně vyjíždí zhruba dvakrát za rok na několikadenní soustředění, na kterém nejen nastuduje nové skladby, ale kde se především z nesourodé skupinky lidi stává bezvadný kolektiv zpěváků, kteří vědí, proč chtějí svůj čas věnovat druhým a zpívat k chvále Boha.

Letos bude nacvičovat nové zpěvy jak na postní dobu, tak na velikonoce. Čas zbude i na zpěv křesťanského folku za vlastního doprovodu (kytara, baskytara, klávesy, bicí a sólové nástroje). Mimo urputné zpívání a hraní se na soustředění objevují i různé soutěže, hry a nechybí ani obávaná stezka odvahy.

serafin-mrakotin.jpgJarní soustředění i když patrně ještě v zimním počasí proběhne tentokrát na faře ve Staré Říši od pátku 25. do neděle 27. února. Poděkování patří bratrům premonstrátům z kláštera v Nové Říši, pod jejichž správu budova fary patří.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Přednáška o cestách ke smyslu života člověka 21. století

Česká křesťanská akademie - místní pobočka Třebíč a Katolické gymnázium
pořádají přednášku na téma Mít nebo být v logoterapii a existenciální analýze

Přednáška představuje cesty ke smyslu života člověka 21. století na příkladu dvou způsobů lidské existence, "mít" a být" (E. Fromm).

Přednáška se koná ve středu 2. března 2011 v 19 hodin v aule Katolického gymnázia

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Farní ples v Klubu Hájek v Třebíči

28012011634-20.jpgJiž IV. farní ples se uskutečnil  28. ledna v třebíčském Klubu Hájek. K tanci i poslechu hráli Horané a Balkánská dechovka. Půlnoční překvapení si připravil Cordial string quartet a sklidil za to bouřlivé a téměř nekončící ovace.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi | Fotografie: Farní ples 2011

Poselství svatého Otce k XIX. světovému dni nemocných

U příležitosti památky Panny Marie Lurdské, která se slaví 11. února, si církev každoročně připomíná Světový den nemocných. Podle přání ctihodného Jana Pavla II. se tato okolnost stává vhodným podnětem k zamyšlení nad tajemstvím bolesti a také k tomu, aby se všechna naše společenství i občanská společnost stávaly vnímavější k nemocným bratřím a sestrám.

Svatý Otec se na všechny věřící obrací svým tradičním poselstvím, jehož plné znění přinášíme.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Shromáždění na podporu pronásledovaných křesťanů

201011300717_asia-bibi.jpegObrázek připomíná situaci Asie Bibi, pákistánské matky pěti dětí odsouzené k smrti podle zločinného „zákona o rouhání“ za údajnou urážku Mohameda. Stále čeká na odvolací soud, nevědouc, jestli se ho vůbec dožije.

Tuto otázku má už rozřešenou její největší zastánce, pandžábský guvernér Salmán Tasír. Tento umírněný muslim, který se Asie Bibi veřejně zastal a zákon o rouhání označil za „černý zákon“, který musí být zásadně změněn, byl 4. ledna zavražděn islamistickým členem svojí ochranky.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

19. prosince, 19 hodin, kostel Proměnění Páně na Jejkově - adventní koncert

Sezónu Třebíčských nokturen duchovní hudbou uzavře sbor Fermata, dále Musica animata Humeris (Johann Sebastian Bach, Jesu meine Freude, Motet No. 3 in E minor, BWV 227 Ježíši, moje radosti) a sbor Santini z Telče spolu s orchestrem Cordial String Quartet z Třebíče (Marc Antoine Charpentier - Messe de minuit)
 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Vánoční Serafín

Náš chrámový dětský sbor Serafín doprovodí zpěvem koled a vánočních písní letošní liturgii Slavnosti narození Páně při mši svaté v 9:00 hod. Odpoledne téhož dne uvede také v 15:00 Jesličkovou pobožnost. Sbor bude poprvé ve své krátké existenci účinkovat i na dvou vánočních koncertech spolu s telčským sborem Santini. Poprvé vystoupí na vánočním koncertu v neděli, 26.12. v 15 hod. v kostele sv. Jakuba v Telči a podruhé ve čtvrtek 30.12. v 18 hod. v kostele sv. Bartoloměje v Lukách nad Jihlavou.
Část sboru je také zapojena v projektu Symphonic art rock music HARMONIA LAUDES, jehož vánoční koncerty LIGHT OF THE NATIONS se uskuteční 28. prosince v 19 hod. v kostele sv. Martina v Třebíči, 2. ledna v 17 hod. v kostele Jména Ježíš v Telči a 9. ledna v 17 hod. ve Společensko-kulturním centru v Brtnici.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Adventní setkání u Betléma

Co odpovíte svým dětem na otázku "kdo, kdy a proč začal stavět vánoční Betlémy"? Sekulární františkánský řád a farnost Třebíč - Jejkov vám pomohou odpověď nalézt. Přijďte i s dětmi 18. 12. 2010 v 15 hodin na společné adventní setkání u Betléma.

Program:
15.00 krátký program o tom, co přimělo sv. Františka k vytvoření Betléma
15.30 modlitba růžence s rozjímáním
16.00 mše svatá

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Svatý otec vyhlásil modlitební vigilii za počatý lidský život. Přidejte se!

V sobotu 27. listopadu 2010 Svatý otec Benedikt XVI. v bazilice svatého Petra v Římě zahájí slavnostní modlitební vigilii za každý nenarozený lidský život. Papež vyzývá celou církev, aby se k této modlitbě přidala.

Na žádost Svatého otce byl také v červnu letošního roku zaslán dopis všem biskupským konferencím katolické církve, v němž bylo vyjádřeno přání Svatého otce, aby biskupové v národních církvích zorganizovali podobné oslavy a aby se do modlitební vigilie zapojily farnosti, náboženské komunity, sdružení a hnutí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Do kláštera pro novokněžské požehnání 16. 11. 2010

V úterý 16. listopadu přivítáme v kostele Proměnění Páně vzácného hosta. Bude jím františkánský novokněz P. Bonaventura Ondřej Čapek, OFM. V 18 hod. bude sloužit Mši sv. a po ní bude udílet novokněžské požehnání.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Mše svatá v kapli sv. Jana Nepomuckého ve Slavicích v neděli v 9 hod.

ObrazekMše sv. ve Slavicích, v kapli sv. Jana Nepomuckého, při níž si budeme připomínat výročí jejího posvěcení, bude sloužena v neděli 24. 10. v 9.00 hod.

Pozor, původní termín začátku této Mše sv. byl stanoven na 10.30 hod., avšak později byl změněn na 9.00 hod. Upozorněte proto, prosím, všechny, kdo se v neděli 24. 10. chystají na Mši sv. do Slavic, že její začátek bude o 1,5 hod. dříve.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

ČKA: přednáška o mediích, PR agenturách a reklamě. KG Třebíč, 12. 11.

Novináři, PR agentury a reklama v 21. století aneb předsudky, které je potřeba bourat. ČKA zve na přednášku o mediích, PR agenturách a reklamě, která se uskuteční v Třebíči v netradičním pátečním termínu 12. 11. 2010 v 19 hodin v jazykové učebně Katolického gymnázia.

Pozornost je věnována nástrojům PR, které jsou využívány ke změně postojů a názorů veřejnosti a také médiím, které se účastní vytváření našich názorů

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Jak a s kým na národní pouť do Říma?

V souvislosti s přípravou Národní pouti do Říma (9. - 11. listopadu), která se uskuteční jako výraz vděčnosti za návštěvu papeže Benedikta XVI. v České republice v září loňského roku (26. - 28. 9. 2009), nabízí hlavní koordinátor pouti P. Pavel Dokládal tři konkrétní nabídky realizace pouti od dvou cestovních kanceláří - CK Voma Třebíč a CK Avetour s.r.o.

Cestovní kancelář VOMA Třebíč připravila dvě nabídky:

První nabídka je téměř pětidenní pouť (8. - 12. listopadu) autobusem se třemi dny strávenými v Římě za 4990,- Kč. Ubytování (2 noci) je v hotelu se snídaní

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

V pondělí 6. 9. se pojďte podívat na jihozápad USA. Za hodinu budete zase doma

Navštivte s naší farností národní parky jihozápadu USA (Yosemity, Sequoya, Yoshua Tree NP, Death Valley, Grand Canyon, Arches...) a také některá města jihozápadu USA (San Francisco, Los Angeles, San Diego, Las Vegas, Salt Lake City a další).

A nemusíte si k tomu ani balit kufr. Stačí, když v pondělí 6. 9. 2010 zůstanete na chvíli po Mši sv. v kostele. Přednáška Dr. Bednáře s videoprojekcí totiž začíná v 18.45 hod. Vstup je volný.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Pravidelná Mše sv. v tradičním římském ritu po letech opět v Třebíči!

Pro Církev byla vždy tím největším a nejkrásnějším pokladem. Drahocennou perlou, kterou nám všichni záviděli a mnozí se ji kvůli tomu snažili zničit. Živila zbožnost milionů prostých věřících i tisíců světců a světic. Na čas ve většině kostelů utichla, abychom tím více poznali, jak bez ní nemůžeme být a znovu objevili její velikost a vznešenost. Vždyť v plnosti, přesně a věrně vyjadřuje pravou nauku Církve. Nic nepřekrucuje, nezastírá, nefalšuje. Spojuje nás s předchozími generacemi i se všemi zeměmi a kontinenty,

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Svátek Povýšení Svatého Kříže 14. 9. v Třebíči

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Porcinkule - tradiční pouť spjatá s františkánským řádem

Porcinkule (také porciunkule) je tradiční pouť spjatá s františkánským řádem. Je to výroční slavnost konaná 2. srpna ve františkánských (a kapucínských) kostelech, spojená s udílením plnomocných odpustků a doprovázená lidovou poutí. Slovo porcinkule je také zlidovělým názvem pro svátek Panny Marie Andělské slavený 2. srpna.

Název je zkomolením italského místního jména Porzioncula, Porziuncola či latinsky Portiuncula Porciunkule (z latinského Portiuncula, údělíček, podílek, malý pozemek). Je to vžité jméno pro kapli Panny Marie Andělské, čtyři kilometry od Assisi v Umbrii ve střední Itálii. Kaple se proslavila tím, že v kruhu svých druhů zde 3. října 1226 zemřel svatý František a že zde má svůj

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Exercicie v Třebíči

Ve dnech 25. – 30. 7. 2010 bude P. Vlastimil dávat exercicie před jáhenským svěcením v Třebíči - klášteře. Některé body programu budou přístupné veřejnosti. Budete-li mít zájem, můžete se přednášek, modliteb a bohoslužeb také zúčastnit. Podrobný program najdete v pořadu bohoslužeb.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

V neděli 20. 6. 2010 ve všech kostelích naší diecéze sbírka na bohoslovce

V neděli 20. 6. 2010 se uskuteční ve všech kostelích naší diecéze sbírka na bohoslovce. „Prosím všechny, kteří mohou, aby na budoucí kněze vzpomněli ve svých modlitbách a podle možností přispěli i finančně. V roce 2009 bylo na bohoslovce brněnské diecéze vybráno 2 376 652 Kč. Tato částka slouží jako příspěvek na provoz Arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci, kde se naši bohoslovci připravují ke své službě, na stravné, kolejné a na exercicie seminaristů, kterých máme v tomto školním roce 29. Předem vám všem za jejich podporu děkuji. Váš biskup Vojtěch“

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Sobota 19. 6.: u Martina koncert, na Jejkově medjugorská pobožnost a mše svatá

Sobota 19. června 2010 bude v Třebíči opět ve znamení úspěšného hudebního projektu HARMONIA LAUDES - symphonic artrock, jehož vánoční koncerty  navštívilo nebývale velké množství nadšených posluchačů. Koncert proběhne v rámci oslav letošního Svátku hudby - Rozeznělé město v 19 hod. v kostele sv. Martina v Třebíči.

Program koncertu tvoří opět průřez dílem Charlese Norwella, jehož multižánrová duchovní hudba oslovuje posluchače napříč generacemi. Účinkují spojené pěvecké sbory Musica animata (Třebíč) a Santini (Telč) spolu se smyčcovým orchestrem a členy rockových kapel ARCHA a YETTIrock. Vstupné dobrovolné, informace na www.animata.cz.

POZOR: V souvislosti s tímto koncertem bude sobotní medjugorská pobožnost a mše svatá v klášteře, nikoli u sv. Martina.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi