Jdi na obsah Jdi na menu

Co je před námi

Příspěvky

VELIKONOČNÍ SVATÁ ZPOVĚĎ V ÚJEZDĚ A NA JEJKOVĚ

Zelený čtvrtek 17. 4.    
19.00-20.00 klášter


Velký pátek 18. 4.    
13.30-14.30; 17.15-17.45; 19.30-20.00 klášter


Bílá sobota 19. 4.    
(17.00-17.50 Horní Újezd, na požádání)
14.30-15.30 klášter


HOD BOŽÍ VELIKONOČNÍ 20. 4.    
17.00-17.30 klášter, na požádání

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Květná neděle - láska, obdiv a vděčnost pro vítěze nad smrtí a hříchem

kvetna-nedele-jejkov.jpgUž před r. 400 bylo v Jeruzalémě zvykem, že věřící s biskupem v čele kráčeli v průvodu z hory Olivetské a zpívali při tom hymny. Brzy na začátku středověku přistupuje k tomu ještě zvláštní svěcení ratolestí, které se nesou v průvodu. Průvod představuje slavný vjezd Kristův do Jeruzaléma před umučením.

Církev svatá tím vkládá do tohoto obřadu svou veškerou lásku, obdiv a vděčnost pro vítěze nad smrtí a hříchem. Takovým způsobem kráčí Církev za Kristem všemi zeměmi, všemi národy a všemi dobami až do skonání světa.

Květnou nedělí začíná Svatý týden, v němž si připomínáme poslední týden života Ježíše Krista, jeho umučení a smrt a očekáváme jeho Zmrtvýchvstání. Tím začne doba velikonoční.

Mše svatá se svěcením ratolesí a čtením pašijí začíná v neděli v klášteře v 7.30, v 9 a v 17.45 hodin, v Horním Újezdě pak 5 min. po půl jedenácté.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Žďárské pašije - přihlaste se do neděle 13. 4.

Velkolepé představení pašijového příběhu "Jak to bylo s Ježíšem" v podání několika stovek herců s náročnou výpravou a strhujícím dějem se bude konat i letos v úterý 15. dubna v nedalekém Žďáře nad Sázavou. Videa a fotografie z minulých ročníků jsou k dispozici na stránkách akce www.pasijezr.cz.
Máte-li zájem o toto představení, můžete se vydat do Žďáru spolu s ostatními zájezdovým autobusem.
Veškeré informace a nutná přihláška jsou na www.kratr.cz. Přihlásit se je nutné do neděle 13. 4. 2014
Karel Tomek, 604 213 248

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Pozor, nepřehlédněte v pořadu bohoslužeb

Pátek 7. března je první v měsíci březnu. Dopoledne budou jako obvykle probíhat návštěvy těch bratří a sester, kteří se kvůli nemoci nebo vysokému věku do našich kaplí a kostelů již sami nedostanou. Pokud si nejste jisti, zda kněz o vašich nemocných příbuzných ví, kontaktujte jej co nejdříve (velmi vhodný způsob je napsat do sms jméno, příjmení a adresu a tyto údaje odeslat na tel. č. 731 076 000). Pokud je to jen trochu možné, připravte čistý stůl s křížem a dvěma svícemi. Ti, kdo budou přistupovat ke sv. přijímání, by měli zachovat co nejdelší půst (je velmi vhodné, pokud je to alespoň 1 hodina, nebo i déle, což většina nemocných zvládne. U diabetiků a lidí podobně trpících to může být pochopitelně doba kratší. Příjem tekutin, zejména čisté vody, ničemu nevadí).

Na první pátek v měsíci březnu (7. 3. 2014) budou bohoslužby v klášteře takto:
16.30 Mše sv. dle MR 1962, adorace, svátostné požehnání
17.30 Pobožnost křížové cesty s františkánskými terciáři
18.00 Mše sv. dle MR 1969 na poděkování za přijatá dobrodiní, adorace, svátostné požehnání

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Koncert duchovní hudby v neděli 10. listopadu v Čáslavicích

13-11-10-caslavice.jpgChrámový sbor farnosti Třebíč - Jejkov vás srdečně zve na koncert duchovní hudby v neděli 10. listopadu 2013 v 16 hod. v kostele sv. Martina v Čáslavicích. Zazní nejen několik skladeb klasické sborové hudební literatury, ale také mnohé písně tzv. křesťanského folku ve vlastní úpravě. I když vnější formou bude setkání připomínat koncert, jde především o sdílení hudby, která má dnešnímu unavenému člověku co říct, která ho přiměje k zastavení a přemýšlení. Více na serafin.animata.cz. Vstupné dobrovolné.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Setkání františkánských terciářů na Jejkově 21. 9.

Sekulární františkánský řád se v kostele na Jejkově (u Kapucínů) pravidelně schází ke společné modlitbě posv. růžence vždy na první pátek v měsíci. Čtyřikrát v roce se pak konají setkání terciářů, jejichž součástí je nejen rozjímání o životě a díle sv. Františka, ale také společná modlitba posv. růžence a adorace Nejsvětější svátosti. To příští bude 21. 9. 2013 od 13.00 hod. V 15 hodin je adorace v kostele. Všichni jsou srdečně zváni.

Více se o tomto společenství můžete dozvědět zde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Papež František vyhlásil 7. září dnem modliteb a půstu za mír

Papež František vyzval k  mírovému řešení konfliktu v Sýrii. Současně vyhlásil na 7. září 2013 den modliteb a půstu za mír v Sýrii, na Blízkém východě a na celém světě. Po celém světě se mají v tento den konat modlitební shromáždění.

„Mé srdce je hluboce zraněno tím, co se děje v Sýrii, a souží ho dramatický vývoj, který se rýsuje. Kolik utrpení, kolik zničení, kolik bolestí přineslo a stále s sebou nese použití zbraní v této zmučené zemi,“ prohlásil v neobvykle emotivním vystoupení papež František.

Na náměstí svatého Petra ve Vatikánu současně varoval před vojenským řešením konfliktu a vyzval zúčastněné strany k diplomatickému řešení: „Válka volá po válce, násilí volá po násilí. S celou svou silou žádám strany konfliktu, aby naslouchaly hlasu svého svědomí, neuzavíraly se do vlastních zájmů, ale dívaly se na druhého jako na bratra a s odvahou a rozhodností nastoupily na cestu setkávání a vyjednávání“.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Monteverdi a Handel v Třebíči v sobotu, 29. června v 17 hod. v bazilice sv. Prokopa

Při příležitosti Svatoprokopských slavností pro vás ve spolupráci s Městským kulturním střediskem a farností Třebíč Zámek připravili hudebníci z Třebíče a Telče koncert duchovní hudby, při němž zazní v podání pěveckého sboru Musica animata z Třebíče skladby průřezem duchovní hudbou napříč staletími, sólisté pěveckého sboru Santini Telč za doprovodu Ad hoc quartetu provedou Monteverdiho Beatus Vir a vrcholem koncertu bude bezesporu Handelovo Te Deum v podání velkého smíšeného pěveckého sboru Musica animata za doprovodu Malého smyčcového orchestru ZUŠ Třebíč. Sbormistrem telčského sboru Santini je Anežka Tichá, pěvecký sbor Musica animata vede Veronika Hrůzová, uměleckým vedoucím Ad hoc quartetu a Malého smyčcového orchestru je Vít Coufal. Provedení řídí Karel Tomek.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Velký zájem o Svatojánské slavnosti NAVALIS svědčí o oblíbenosti světce Jana

navalis2013.jpgSvatojánské slavnosti NAVALIS jsou oslavou nejznámějšího českého světce a „Pražana“ sv. Jana Nepomuckého, patrona všech lidí od vody. Konají se vždy v předvečer jeho svátku - 15. května.

V barokní době patřila tato slavnost k největším a nejvelkolepějším oslavám. Sjížděli se na ni poutníci ze všech koutů země, aby uctili památku sv. Jana Nepomuckého, ale také aby vyslechli hudbu provozovanou z vodní hladiny Vltavy a zhlédli ohňové show. K vidění bylo velké množství atrakcí.

Na tradici barokních slavností se navázalo v roce 2009 obnovenými Svatojánskými slavnostmi. Od té doby byly slavnosti každý rok a mají již svůj pevný scénář – slavnostní mši v katedrále sv. Víta, procesí od katedrály přes Karlův most na Křižovnické náměstí a barokní koncert na vodní hladině zakončený ohňostrojem. Každý ročník pak bývá doplněn o další speciální akce – koncerty, nešpory, gondoliéry, regaty dračích lodí a mnohé další.

Velký zájem o obnovené Svatojánské slavnosti NAVALIS svědčí nejen o oblíbenosti světce, ale též o a atraktivnosti slavností v dnešní době.

Podrobný program najdete zde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Pouť ke svatému Markovi 28. 4. ve Stříteži

sv-marek-stritez.jpgPouť ke svatému Markovi se koná v neděli 28. 4. Slavnostní mše svatá začíná v 11.15 hod. v kostele sv. Marka. Všichni jsou srdečně zváni!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi | 0 Komentářů:

Květná neděle - s láskou kráčet za Kristem

kvetna-nedele.jpgUž před r. 400 bylo v Jeruzálémě zvykem, že věřící s biskupem v čele kráčeli v průvodu s hory Olivetské a zpívali přitom hymny.

Brzy na začátku středověku se k tomu přidává ještě zvláštní svěcení ratolestí, které věřící nesou. Průvod představuje slavný Kristův vjezd do Jeruzaléma před jeho umučením.

Církev svatá tím sice napodobuje proradný dav, vkládá však na rozdíl od nich do tohoto obřadu veškerou svoji lásku, obdiv a vděčnost pro vítěze nad smrtí a hříchem. Takovým způsobem kráčí Církev za Kristem všemi zeměmi, všemi národy a všemi dobami až do skonání světa.

Mše svatá se svěcením ratolesí a čtením pašijí začíná v neděli v klášteře v 7.30 a v 9 hodin, v Horním Újezdě pak 5 min. po půl jedenácté.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Jako bychom dnes zemřít měli - nová kniha a autogramiáda v Třebíči 21. 3.

Na pulty knihkupců přichází nová kniha Jako bychom dnes zemřít měli. V knihkupectví Jakuba Demla proběhne při té příležitosti 21. 3. autogramiáda. A o čem kniha pojednává?

Je advent 1949, zasněžená mrazivá Vysočina, nedělní dopoledne 11. prosince. V malém kostele v Číhošti se při kázání sedmačtyřicetiletého P. Josefa Toufara třikrát zakýval dřevěný oltářní křížek a zůstal zkroucen a vychýlen mimo těžiště. Pohyb křížku vidělo dvacet svědků. Následně se do rozbíhajícího církevního objasňování vlomila komunistická Státní bezpečnost. P. Toufar byl zatčen, unesen a mučením jej příslušníci StB nutili lživě doznat, že

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Pozor! Mimořádná pouť do Říma 26. 2. - 1. 3. 2013

GENERÁLNÍ AUDIENCE NA SVATOPETRSKÉM NÁMĚSTÍ V ŘÍMĚ SE SVATÝM OTCEM BENEDIKTEM XVI. VE STŘEDU 27. ÚNORA 2013 V 10.30 HOD.

CK VOMA Třebíč na základě pokynů diecézního poutního centra (pověřené zajištění účasti z ČR) připravila mimořádnou poutní cestu do Říma na poděkování Svatému Otci Benediktu XVI. za jeho pontifikát i zvlášť za vřelý vztah, který Svatý Otec choval k naši zemi

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

V neděli 17. února sbírka Haléř sv. Petra

V neděli 17. února 2013 se uskuteční sbírka „Haléř sv. Petra“. Prostředky získané v rámci sbírky jsou určeny k tomu, aby Svatý otec mohl jménem celé církve přispět ke zmírnění následků neštěstí, pomoci obětem válečných konfliktů, živelných katastrof, uprchlíkům a dalším lidem v nouzi. V roce 2012 bylo v brněnské diecézi celkem vybráno 3,3 mil. Kč.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Odpustky ke Světovému dni nemocných

lourdes-maria.jpgU příležitosti Světového dne nemocných mohou nejenom jeho účastníci, ale také nemocní a ti, kteří o ně pečují, získat plnomocné odpustky. Rozhodl o tom Benedikt XVI. dekretem Apoštolské penitenciárie z 18. ledna.

Letošní připomínka začne 7. února a vyvrcholí 11. února na svátek Panny Marie Lurdské v bavorském mariánském poutním místě Altötting. V každém z těchto dní může získat odpustky ten, kdo se zbožně účastní mše konané v souvislosti se Světovým dnem nemocných ať už ve zmíněné německé svatyni anebo v jiných místech určených

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Na věčnost odešel František Krul

Ve věku 82 let zemřel 21. 12. 2012 pan František krul z Třebíče.

František Krul se narodil r. 1930 v Třebíči. Po maturitě na gymnáziu v roce 1949 se chtěl stát knězem a začal studovat teologii v Brně. Tehdejší režim však v roce 1950 brněnský alumnát násilně uzavřel a František Krul odešel pracovat jako vychovatel do Dětské ozdravovny ve Zlatých Horách. Tam se později seznámil se svou budoucí manželkou.

Při této zodpovědné práci studoval dálkově v Opavě vyšší pedagogickou školu, kterou ukončil v r. 1956 jako promovaný pedagog. Během studií se v r. 1954 oženil. Začátkem 60. let byl opět donucen z politických důvodů opustit své

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Pozvánka na vánoční koncerty

animata-tr.jpgMusica animata ve spolupráci s farnostmi Třebíč město, Jaroměřice nad Rokytnou a Moravské Budějovice si vás dovoluje pozvat na vánoční koncerty, které se budou konat v sobotu 29. prosince 2012 v 19:15 hod. v kostele sv. Martina, v neděli 6. ledna 2013 v 16:00 hod. v kostele sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou a v neděli 6. ledna 2013 v 19:00 hod. v kostele sv. Jiljí v Moravských Budějovicích.

Na koncertech zazní koledy a vánoční písně v podání chrámového sboru farnosti Třebíč Jejkov SERAFÍN a komorního pěveckého sboru

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Kněžské svěcení a primice - novokněžské požehnání dostaneme v pátek i v Třebíči

rd-josef-penaz-or.jpg

Litoměřický biskup Mons. Jan Baxant vysvětil na kněze v sobotu 8. prosince 2012 v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích Ing. Pavla Morávka a Mgr. Josefa Peňáze.

P. Peňáz pochází z nedaleké farnosti Jámy u Žďáru n. Sázavou a tam také sám sloužil svoji primiční Mši svatou v neděli 16. prosince 2012 ve 14.00 hodin v kostele sv. Martina v Jámách.

V pátek 21. prosince P. Peňáz navštíví také Třebíč a na Jejkově bude v 18.00 hod. sloužit jednu ze svých prvních Mší sv. a to dle misálu sv. Pia V. upraveného r. 1962. Po ní

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Misijní neděle 21. 10.

missio-corpus-christi.jpgSvětový den modliteb za misie, slavený každoročně předposlední neděli v říjnu, je v České republice známý pod názvem Misijní neděle. Letos ji slavíme 21. října 2012. Tento den je spojený s finanční sbírkou na podporu projektů Díla šíření víry. Sbírky probíhají ve všech farnostech světa. Letos si také připomínáme výročí 100 let Papežských misijních děl (PMD).

Špindlerův Mlýn: Výtěžky sbírky Misijní neděle v naší zemi podpoří převážně chudé lidi v Zambii. Právě na tento účel můžeme věnovat výtěžek jednoho pracovního dne.

Již v předvečer samotné neděle, od 21.00 hod., ovšem proběhne tzv. Misijní Most Modlitby 2012. Všichni zájemci se mohou doma či v kostele sejít, zapálit svíčku a pomodlit se růženec nebo jakoukoliv modlitbu za misie, misionáře, chudé a trpící lidi,

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Říjen na Jejkově: památka sv. Františka, výročí posvěcení jejkovského chrámu, výročí úmrtí P. Antonína

Ve čtvrtek 4. října budeme slavit památku sv. Františka z Assisi - světce neodmyslitelně spjatého s třebíčským Jejkovem.

Byl synem bohatého obchodníka v Assisi a z lásky ke Kristu všechno opustil. V době, kdy se materialismus rozrůstal i v údech Církve, začal ji František obnovovat nastoupením cesty v absolutní chudobě a životem podle evangelních rad. Založil nový řád "Menších bratří" i jeho františkánské větve pro ženy a laiky žijící ve světě. Prioritou a nejvyšší hodnotou v jeho životě byla

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Svátek Narození Panny Marie 8. 9.

Svátek Narození Panny Marie patří k nejstarším mariánským svátkům. Den jeho slavení byl vybrán v 5. století v Jeruzalémě, jako výroční den posvěcení baziliky postavené v místě, kde se Panna Maria podle tradice narodila sv. rodičům Jáchymovi a Anně. V tomto místě dnes stojí bazilika sv. Anny. O slavení narození Panny Marie se dochovaly nejstarší zmínky od sv. Prokla (bis. +446) a počátky slavení v celé církvi začaly údajně za papeže Sergeje I. (667-701), s pořádáním procesí do 4 hlavních bazilik

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Pouť do Mariazell v sobotu 25. srpna

mariazell.jpgPřihlaste se co nejdříve na pouť do Mariazell. V sobotu 25. srpna je tradiční pouť farnosti Třebíč - město do Mariazell. Odjezd je v 5.00 hod. od Úřadu práce v Třebíči, cena 360 Kč, návrat ve večerních hodi­nách. Přihlášky u paní Bublanové v sakristii kostela sv. Martina po mši sv. popř. na tel.: 723 624 363.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Pravidelné setkání přátel sv. Františka na Jejkově

V sobotu 16. 6. odpoledne se v klášterním kostele Proměnění Páně koná setkání členů a přátel Sekulárního františkánského řádu. V 15.15 hod. pak začíná program určený také pro širokou veřejnost: Nejdříve výstav a adorace Nejsvětější Svátosti, v 16.30 hod. modlitba posv. růžence a v 17.00 hod. zpívané loretánské litanie. Hned po nich následuje Mše svatá sloužená členem františkánské rodiny P. ThD. Luďkem Františkem Juchelkou, OFMConv.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Pouť ke svatému Janovi do Slavic v neděli 20. 5. v 10.30 hod.

ObrazekÚcta ke sv. Janu Nepomuckému, tehdejšímu generálnímu vikáři, který zemřel mučednickou smrtí dne 20. 3. 1393, se v době panování Václava IV. v českých zemích šířila již v době před jeho kanonizací. Proslavilo se vyprávění o tom, že sv. Jan podstoupil smrt, protože odmítl Václavovi IV. prozradit zpovědní tajemství královny Žofie. Za zemského patrona byl považován již kolem roku 1600. Spolu se sv. Václavem

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi | 0 Komentářů:

Návštěvy nemocných doma již ve čtvrtek 29. 3.

sacerdos_sacramentum.jpgNa první pátek v měsíci, nebo jeden den předem navštěvuje duchovní správce z kláštera nemocné, kteří o to požádali. Protože první pátek v dubnu je zároveň Velkým pátkem, budou nyní tyto návštěvy o týden dříve - ve čtvrtek 29. 3. dopoledne.

Pokud si nejste jisti, že o Vás kněz ví a přijde k Vám, sdělte mu včas, že si jeho návštěvu přejete. Můžete volat tel. 561 034 564, 731 076 000, nebo napsat e-mail na jejkov (...) jejkov.cz.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Houslista Adam Caha, klavíristka Libuše Pančochová a violoncellistka Anna Lojdová se na vás těší tuto neděli

csqor.jpgCordial musica o. s. si Vás dovoluje pozvat na Houslový recitál. Představí se na něm vynikající houslista, posluchač Konzervatoře Brno Adam Caha, klavíristka Libuše Pančochová a jako host violoncellistka Anna Lojdová. Všichni jsou třebíčští rodáci.

Na programu jsou sólové skladby pro violoncello a housle od J. S. Bacha, capriccio N. Paganiniho a jako vrchol koncertu bude Camille Saint-Saëns: Koncert pro housle, Op. 61 z roku 1880.

Koncert se uskuteční v neděli 11. března 2012 v aule Katolického gymnázia v Třebíči. Začátek koncertu je v 17:00 hod. Vstupné dobrovolné.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Doba svatopostní - čas pokání i velkých nadějí

popel2.jpgSypání popela na hlavu, nebo jeho házení do vzduchu najdeme i v jiných kulturách. Ale u křesťanů má smysl mnohem hlubší, krásnější a přitom možná ne tolik nápadný:

Popel, který se na nás sype na popeleční středu se totiž napřed světí. Obřad svěcení říká ale úplný opak toho, co značí popel - je to znamená vzkříšení. Svěcená voda je přece symbolem života. Svatopostní doba je nejen obdobím pláče - naříkáním nad smutným osudem všeho živého a marností všeho pozemského. Ale je to také období víry, že upřímným pokáním a Božím požehnáním se dá všechno zlo napravit.

S tímto úmyslem a s touto důvěrou přijímáme na počátku svatopostní doby popelec jako výzvu k napravení všeho zla a k obnovení země. Je to doba přípravy na velkonoce, kdy se nepokřtění křtili a oblékali roucho nevinnosti a kdy celá církev se s nimi

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Katolíci, vraťte se domů!

come-home.jpgO letošních Vánocích se v televizi objeví spot, který má oslovit odpadlé katolíky a pozvat je zpátky domů. Bude to jednominutové pozvání k návratu do farního života a k poznávání Církve. Poběží od 16. prosince do 8. ledna, celkem 400krát. Spot připravila iniciativa „Katolíci, vraťte se domů!“ Spot je dvojjazyčný a bude ho vysílat více než 8 stanic jako reklamu v diskusních a zpravodajských pořadech. Organizace Catholics Come Home oznámila, že v síti amerických televizních společností proběhne evangelizační kampaň. Bude vysílána v hlavních vysílacích časech od poloviny Adventu a skončí po

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Žehnání adventních věnců

Adventní věnec se svícemi je oblíbeným symbolem v předvánočním čase. Světlo čtyř svící, které se postupně zapalují v průběhu čtyř adventních týdnů, nese poselství Božího světla a připomíná Ježíšova slova: „Já jsem světlo světa“ (Mt 5, 14). Zelený adventní věnec je symbolem života a společenství, je znamením naděje, že Boží láska vítězí nad temnotou a smrtí, vždyť Boží Syn, Ježíš Kristus, se pro nás stal člověkem.

Také v našich farnostech se na počátku posvátné doby adventní uskuteční žehnání těchto adventních věnců a to před každou mší sv.  1. neděle adventní (v sobotu 26. listopadu v 16 hod. na Jejkově a v neděli

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Jsou i jiné světy, kde by se mělo zpívat

heaven-welcome.jpgNa hřbitovech v těchto dnech potkáváme davy lidí, kteří přicházejí nazdobit a upravit hroby svých blízkých zemřelých. Ovšem ne všichni pamatují také na to nejdůležitější - na modlitbu za ně.

Tím, že se modlíme za všechny naše zemřelé, naplňujeme skutek lásky. Je totiž pravda, že můžeme tady na zemi našim zemřelým pomoci. Možná i víc, než když byli ještě s námi. Protože modlitba, prosba, spojená s plnými nebo částečnými odpustky v jejich prospěch, sloužení zádušní mše svaté, to jsou velké skutky milosrdenství k nim

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi