Jdi na obsah Jdi na menu

News

Příspěvky

Nové fotografie z oprav fasády

Podívejte se, jak pokračuje oprava fasády kostela. Díky všem, kdo tuto opravu podporují svou modlitbou a štědrostí! Po otevření první fotografie klikněte na číslo 3-7 v nabídce "Automatické procházení".

 
Celý příspěvek

P. Josef Olejník odešel na věčnost

Nejvyšším Veleknězem byl pozván k věčné chvále jeho věrný služebník Mons. doc. Mag. Josef OLEJNÍK, PAPEŽSKÝ PRELÁT.

Narodil se 1. 7. 1914 ve Strání-Květná. Po studiu na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži a na CMBF v Olomouci byl vysvěcen na kněze 5. 7. 1938.

Po kaplanské službě ve Vsetíně odešel do Říma, kde studoval od r. 1939 do 1945 na Papežském institutu posvátné hudby. Sloužil 9 měsíců v Čsl. armádě v Anglii.

Po návratu do vlasti byl vicesuperiorem semináře a lektorem CMBF v Olomouci a zároveň kaplanem u sv. Michala. V letech 1950–1968 spravoval farnosti Andělská Hora, Dětřichovice a Rudná p/Pr. „Českou mši z Andělské Hory“ složil r. 1966. Od roku 1968 působil na CMBF v Olomouci a v Litoměřicích až do r. 1975, kdy mu byl odňat státní souhlas.

Roku 1990 se stal docentem na CMTF v Olomouci v oboru liturgického

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Mešní řád

Mše svatá – mešní řád česky a latinsky

Pro úplný tradiční mešní řád klikněte zde.

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Již známe bližší podobu mše svaté se Svatým otcem v Brně

ObrazekV naší farnosti jsme již dle přání otce biskupa začali s přípravou na česko-latinskou liturgii se Svatým otcem v neděli 27. 9. 2009 v Brně. Organizátoři této papežské bohoslužby nyní zpřesnili, jaká ordinaria a jaké mešní zpěvy během této mše svaté zazní. Z toho také vyplývá, na co se v příštích týdnech zaměříme.

Během vstupních obřadů a bohoslužby slova mše svaté s papežem Benediktem se budeme modlit Kyrie, Sláva a Věřím podle

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Charita ČR pomáhá v oblastech, které postihly povodně a vyhlásila finanční sbírku

Jednotlivé složky Charity ČR se podle svých možností zapojily do pomoci lidem, které v těchto dnech postihla povodeň a to v součinnosti s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému, jehož je Charita ČR součástí.

Pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc nabízejí pomoc v zasažených oblastech, do obce Zubří 25. června dovezli první tři vysoušeče a jsou v kontaktu s místními starosty a krizovým štábem v Novém Jičíně. Dne 25. června požádaly o zapůjčení vysoušečů obce Zašová a Hranice.

Pracovníci Diecézní charity ostravsko-opavské začali 26. června provádět sociální šetření v

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Začal Kněžský rok!

V pátek 19. června, o slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova začal Kněžský rok vyhlášený papežem Benediktem XVI. Podle jeho slov bude tato událost příležitostí k docenění poslání kněze v církvi a ve společnosti. Jeho téma zní „Věrnost Krista, věrnost kněze“ a proběhne v rámci připomínky 150. výročí smrti Jana Maria Vianneye, svatého faráře Arského.

Kněžský rok vyvrcholí 19.června 2010 Světovým setkáním kněží na náměstí sv. Petra. Během tohoto roku Svatý otec prohlásí sv. Jana Maria Vienneye Patronem kněží celého světa,

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News | 0 Komentářů:

Zakončení roku sv. Pavla v brněnské katedrále v neděli 28. 6.

Zakončení roku sv. Pavla v brněnské katedrále se koná v neděli 28. 6. 2009.
Program:

8.40    Troubení z balkonu na průčelí katedrály

9.00     Pontifikální bohoslužba, hlavní celebrant: Mons. Vojtěch Cikrle,
homilie: Mons. Pavel Posád; zpívá a hraje Domský smíšený sbor, Brněnský filharmonický sbor – Beseda brněnská a Orchestr katedrály, řídí Petr Kolař; na programu: W.A. Mozat – Korunovační mše

10.15   Troubení z balkonu

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Upřesněn program nedělních oslav

ObrazekDnes byl upřesněn program oslav 500. výročí zvonu ve věži kostela sv. Petra a Pavla.
Důležité upozornění pro farníky na Jejkově:
Mše sv. v neděli 28. 6. na Jejkově nebude v 9, ale až v 11 hodin!

PROGRAM: OSLAV V HORNÍM ÚJEZDĚ:


 
Celý příspěvek
| Rubrika: News | 0 Komentářů:

POZOR! DO KOSTELA JEN HLAVNÍM VCHODEM!

ObrazekPOZOR! Kvůli probíhajícím opravám fasády kostela v kapucínské zahradě je dočasně uzavřen vstup do kostela od stadionu. Vejít můžete pouze hlavním vchodem z Otmarovy ulice!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Obnova fasády klášterního kostela začala!

ObrazekVe středu 3. 5. se naplno rozběhla obnova fasády našeho kostela. Co vše se bude opravovat? Všechno! Vlhké a rozpadající se omítky těsně u země, ale i ty s velkou příměsí cementu, které brání přirozenému vysychání zdiva, budou odstraněny a nahrazeny novými. Někde do výšky asi 1,5 m, někde to bude kolem 2 m. Omítky, které dobře drží a nejsou cementové, budou ponechány, očištěny a znovu olíčeny.

V rámci těchto oprav bude také provedena repase oken a dveří sacristie a zpovědní kaple. Prosím všechny, komu na našem kostle záleží, aby tuto opravu finančně podpořili. Také v tomto případě máme možnost získat ke každé vaší jedné koruně devět dalších ze státních a obecních prostředků.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News | Fotografie: Obnova fasády, oken a dveří klášterního kostela | 0 Komentářů:

Zakončení roku sv. Pavla a oslava půltisíciletí zvonu: 28. 6. v 9 hodin

Půltisíciletí zvonu ve věži kostela sv. Petra a Pavla v Horním Újezdě osalvíme zároveň s poutí této farnosti a slavnostním zakončením roku sv. Pavla v neděli 28. 6. 2009. Slavnostní mše sv. začne v 9 hodin.

Po skončení mše svaté připravuje vedení obce Horní Újezd bohatý zábavný a společenský program. Slavnostní den zakončíme večerní modlitbou nešpor, adorací a svátostným požehnáním opět v kostele sv. Petra a Pavla.

Rád bych jménem farnosti Horní Újezd pozval na tyto oslavy všechny farníky nejen z Jejkova, ale i ze všech okolních farností.

Kvůli těmto oslavám dojde i k posunu druhé nedělní bohoslužby na Jejkově z 9. na 11 hodinu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News | 0 Komentářů:

Festival křesťanské kultury Náměšťfest 12. - 14. 6.

Od pátku 12. do neděle 14. 6. se do Náměště nad Oslavou sjedou obdivovatelé kultury, která má nějakým způsobem blízko ke křesťanství. Ať již jsou to výtvarná , literární nebo hudební díla, každý zde může nalézt to, co ho nějak kulturně obohatí. Koná se totiž 3. ročník festivalu Náměšťfest.

Festival, který získává své jméno jak mezi hudebníky, tak posluchači se v letošním ročníku odvážně rozkročil a kromě ryze amatérských uskupení zařadil do svého programu hned v pátek po zahájení legendu českých spirituálů skupinu Spirituál kvintet. Jako předskokan se představí

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News | 0 Komentářů:

Právě potvrzeno: Benedikt XVI. přijede do České republiky!

Již dříve uváděný termín dnes (30. 5.) potvrdilo tiskové středisko Vatikánu při příležitosti dnešního papežova setkání s českým prezidentem Václavem Klausem a jeho manželkou.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle při té příležitosti řekl, že se vždy těšil na okamžik, kdy bude moci Svatého otce přivítat v brněnské diecézi. „Vnímám tento okamžik nejen jako historickou událost, ale i jako

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News | 0 Komentářů:

NOC KOSTELŮ: v Třebíči i jinde velké a příjemné překvapení. Celkem přišlo 90 tis. lidí!

ObrazekPrvní noc kostelů v Třebíči je pro všechny velkým překvapením. Pořadatelé jsou téměř zaskočeni. Kostel Proměnění Páně navštívilo v pátek večer asi 250 lidí. Během sčítání ve 20 hod. jich tam bylo najednou 161!

S tak velkým zájmem veřejnosti nepočítaly ani ty neoptimističtější odhady. Noc kostelů zahájilo vyzvánění zvonů od 17.45 do 18.00 hod. Velký zájem byl nejen o výstup na věže a návštěvu krypt, ale také o koncerty, netradiční programy a setkání. Zástupy návštěvníků trpělivě vyčkávaly na vstup do

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News | 1 Komentářů:

Historie NOCI KOSTELŮ

V roce 2005 proběhla první Noc kostelů ve Vídni, během čtyř let se spontánně rozšířila do celého Rakouska. (V Rakousku proběhne letošní pátý ročník akce Lange Nacht der Kirchen - Dlouhá noc kostelů v pátek 5. června 2009. Otevřeno zde bude již více než 700 kostelů ve městech i na venkově a pro návštěvníky je zde připraveno na 3000 programů. Informace o rakouské Lange Nacht der Kirchen včetně přehledu programů jednotlivých kostelů naleznete na

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News | 0 Komentářů:

Zakončení májových v Kožichovicích

ObrazekTéměř zaplněná byla ve čtvrtek 28. 5. kaple sv. Cyrila a Metoděje v Kožichovicích. Májové pobožnosti se tu konají už 15 let a na konci května je jejich tradiční zakončení při večerní mši svaté.

Díky všem, kdo se o kožichovické májové starají! Díky všem, kdo pečují o toto posvátné místo modlitby a hlásání evangelia!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News | 0 Komentářů:

O třebíčské Noci kostelů referuje řada serverů

O třebíčské Noci kostelů referuje řada webových stránek, dokonce i londýnský Velehrad!  Na NOC KOSTELŮ zve také server věnovaný životopisům svatých a také známý poutník naší diecéze P. Jan Peňáz. Jeho stránky také stojí za shlédnutí. Zmínku na své stránky umístila také Oblastní charita Třebíč

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News | 0 Komentářů:

Svatý na mostě - výstava k poctě sv. Jana Nepomuckého

Přinášíme opravdu dobrý tip na zajímavý výlet - výstava Svatý na mostě u Karlova mostu v Praze.

Výstava a oslavy výročí svatořečení našeho světově nejznámějšího světce probíhají od 15. května 2009 a jejich cílem je pozvednout povědomí o sv Janu Nepomuckém a jeho morálním odkazu pro veskrze sekulární společnost v České republice a také prezentovat obraz naší vlasti v zahraničí skrze.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News | 0 Komentářů:

Ze života sv. Klementa Marie Hofbauera

ObrazekKlement Maria Hofbauer se narodil 26. 12. 1751 v Tasovicích u Znojma. Jeho otec byl Čech, matka Němka; v budoucím světci bylo tedy něco slovanského i germánského.

Chtěl být knězem, ale nebylo na studie, a proto se učil ve Znojmě pekařem. Nakonec přece jenom s pomocí jednoho dobrodince vystudoval ve Vídni teologii a v Římě vstoupil do řádu redemptoristů. Po složení slibů a vysvěcení na kněze se pokoušel v josefínském Rakousku zavést svůj řád, ale na to nebylo v té době ani pomyšlení; nakonec mu bratrstvo svatého Bruna ve Varšavě přidělilo

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News | 0 Komentářů:

Gondoly odplouvají z Vltavy, socha sv. Jana Nepomuckého se restauruje, Češi a Moravané jsou zváni do Benátek!

 Až 35 tisíc diváků (zdroj ČT24) mělo o víkendu možnost vidět na Vltavě pravé benátské gondoly, včetně té vůbec nejdelší na světě. Vltavu brázdily v rámci barokních slavností Navalis k poctě sv. Jana Nepomuckého. Gondoliéři se nyní i se svými loděmi přesouvají zpět do italských Benátek a budou se připravovat na podobné oslavy doma. Češi a Moravané jsou na ně také pozváni a italské město se připravuje důkladně. Z podnětu ředitele Muzea Karlova mostu Zdeňka Bergmana začalo s

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News | 0 Komentářů: